Bank of England: Överväger inte fler kvantitativa lättnader

Bank of Englands ordförande Mark Carney uppger att centralbanken inte överväger fler finanspolitiska stimulanser, trots att dagens inflationsdata inkom långt ifrån målet om 2 procent.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till BBC.

Carney förväntar sig att KPI kommer att backa ytterligare under de kommande månaderna, och poängterade att utsikterna för inflationen i euroområdet är ännu lägre än i Storbritannien.

Istället för att införa fler kvantitativa lättnader föredrar Bank of England att vid behov istället vänta längre med den första styrräntehöjningen, uppger Carney.

Med en robust tillväxt behöver fortfarande centralbanken höja styrräntorna så småningom. Ordföranden uppger dock att höjningen nu kommer att vara mer gradvis och mer begränsad än vad man förutspådde ett år tidigare.

De brittiska konsumentpriserna (KPI) steg 0,5 procent i årstakt under december. Jämfört med månaden innan var KPI oförändrad. Marknadens förväntningar var att priserna skulle stiga med 0,6 procent i årstakt. I november steg priserna med 1,0 procent i årstakt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.