Bank stoppar säkerhetsföretag

Securias partners reagerar kraftigt på beskedet att bolagets grundare har ett brottsligt förflutet. - Det är extremt allvarligt, säger Ica-bankens marknadschef Bo Lagergren.

Affärsvärlden kunde på torsdagen berätta att private equity-bolaget Litorina Kapital har gått in som huvudägare i det snabbväxande säkerhetsbolaget Securia utan att upptäcka grundarnas brottsliga förflutna.

Securia erbjuder en rad olika tjänster som spärrservice och stöldskyddsmärkning och stoltserar med närmare en miljon kunder bara några år efter starten. Bland bolagets samarbetspartners finns stora banker och organisationer som ICA-banken, Ikanobanken och Hyresgästföreningen.

Securia och Litorina Kapital har snabbt vidtagit åtgärder för att säkra förtroendet för Securias verksamhet. De brottsbelastade grundarna har fått lämna verksamheten med omedelbar verkan.

Trots detta väljer Ikanobanken att tillfälligt stoppa all försäljning vid Securia.

– När vi fick veta detta stoppade vi all förmedling av deras tjänster, säger Bengt Carler som är försäljningschef vid Kamprad-kontrollerade Ikanobanken.

Banken vill säkerställa att deras kunder inte har drabbats på något sätt.

– Beroende på de svar vi får kommer vi eventuellt även att gå ut med information direkt till de av kunder som har tjänsten, säger Bengt Carler.

Enligt Bengt Carler är det tveksamt om Ikanobanken hade ingått ett samarbete om grundarnas historia hade varit känd.

– Det är saker som vi inte har haft kännedom om. Det förstår du säkert. Hade vi haft kännedom om saken när vi blev partners hade vi ifrågasatt dem.

Bengt Carler berättar att Ikanobanken gjorde en genomgång av Securias ekonomiska ställning men konstaterar att det tyvärr inte tycks ha räckt:

– Vi brukar ju inte granska personerna i ledningen. Och när sedan bolaget bytte ägare, och både Vinge och KPMG gjorde en due diligence, såg vi det snarast som en bekräftelse på att allt var i sin ordning, säger Bengt Carler.

Han påpekar att så vitt han känner till har bolaget skött sina åtaganden väl och några klagomål från kunder har inte inkommit.

Också ICA-banken har Securia som partner. Även där kommer nyheten om brottshistoriken som en total överraskning.

– Jag blir alldeles chockad när du berättar det. Jag får självfallet ta upp en dialog med ledningen för bolaget, säger marknadschefen Bo Lagergren.

Hade de fått uppdraget om ni hade känt till den här saken tidigare?
– Nej. Aldrig. Det här är extremt allvarligt. Hade vi haft den här kunskapen vid upphandlingen hade de aldrig fått uppdraget, säger Bo Lagergren.

Har du förtroende för Spärrservice/Securia?
– De har levererat vad de ska. Själva tjänsten fungerar så där känner jag inte någon oro men självklart är det svårt att ha förtroende för bolaget i det här läget. Jag tycker det är av stor betydelse hur bolaget kommer att agera i nuvarande situation, säger Bo Lagergren.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.