Bankchefer tror på svagare konjunktur

Andelen av Sveriges bankkontorschefer som tror på en svagare konjunkturutveckling stiger kraftigt.
Bankchefer tror på svagare konjunktur - bostad-morka-moln-affarsvarlden-700_binary_6865970.png

Det framgår av en undersökning bland 150 bankkontorschefer som genomförs på uppdrag av Almi, enligt ett pressmeddelande från Svenska Bankföreningen.

På ett års sikt tror 82 procent att konjunkturen försvagas, vilket är upp från 52 procent i förgående mätning i juni. Inte sedan finanskrisen 2008 har andelen som tror på en försvagning varit så hög.

På kort sikt, redan under årets sista kvartal, tror hälften av bankcheferna att konjunkturen försvagas. Även det en kraftig ökning jämfört med föregående kvartal.

Bankernas utlåning till små och medelstora företag låg under årets tredje kvartal på en fortsatt hög nivå då 43 procent uppgav att företagsutlåningen ökat, en ökning med 5 procent jämfört med årets andra kvartal.

På ett års sikt tror 42 procent av bankcheferna på en ökad utlåning till företag, vilket är en minskning med 3 procent jämfört med mätningen i juni.

En klar majoritet uppger att utlåningen är tillväxtorienterat, att lånen behövs därför att företagen har en förväntan om tillväxt. Andelen minskar dock något till förmån för att hantera likviditet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.