Banker draglok på börsen

Stockholmsbörsen handlades på tisdagen på ett försiktigt plus, i likhet med de större börskollegorna i Frankfurt och Paris. Råvaror och finans var två av de sektorer som gick bäst medan hälsovård och teknik noterades lägre.
Banker draglok på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30-index stigit 0,4 procent till 1.527 och aktier för cirka 4,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Inom storbolagsindexet fanns Autoliv och SSAB med i toppen, men även flera storbanker syntes högt upp i listan. Nordea Markets har i en sektoranalys höjt sin rekommendation för Handelsbanken, som steg 1,1 procent, till behåll från tidigare sälj.

Samtidigt har Danske Bank i sin tur höjt rekommendationen för Nordea till köp, med motiveringen att Nordeas ledning är medveten om de utmaningar banken står inför. På förmiddagen rapporterade dessutom Bloomberg att SEB och Nordea tagit marknadsandelar på svenska bolån i juli. Nordea steg 2,5 procent. SEB och Swedbank gick för dagen något svagare och stärktes med mer måttliga 0,6 och 0,4 procent.

Nedåt gick det för Ericsson och Astra Zeneca som tappade 1,3 respektive 0,9 procent.

Dometic handlades ned 6,8 procent. Sent på måndagseftermiddagen presenterades statistik som visade att den amerikanska marknaden för fritidsfordon, Dometics viktigaste kundkategori, föll med 23 procent i juli. Statistiken satte inget avtryck i Dometics kurs på måndagen men på tisdagen föll aktien redan från start, efter att flera banker tolkat statistiken som överraskande negativ för Dometic.

”Svagheten på marknaden för fritidsfordon är känd, men vi tror att marknaden kommer se statistiken som negativ för Dometic, eftersom den indikerar en svag start på det andra halvåret, när det funnits förväntningar om en stabilisering med hjälp av lättare jämförelsetal”, skrev Carnegie i en kommentar.

Index Pharma rusade drygt 24 procent. Forskningsbolaget har uppnått sitt primära mål i en fas 2b-studie av cobitolimod, som nu att tas vidare till studier i fas 3.

”Det är första ribban och den är hög. När man väl har kommit över den är lite som att få komma in på festen i stället för att få gå runt utanför. När man har nått upp till målen har man bevisat någonting”, sade Peter Zerhouni till Nyhetsbyrån Direkt.

Balkongbolaget Balco steg drygt 8 procent i spåren av en kvartalsrapport som innehöll en sänkt organisk tillväxtprognos, men även ett högre rörelseresultat.

”Den höga marknadsaktiviteten och rådande goda marknad gör att jag tror på en väsentlig orderingångsökning i tredje kvartalet”, skrev vd Kenneth Lundahl i rapporten.

I andra riktningen gick SAS som föll nära 3 procent, trots en kvartalsrapport som i stort var i linje med analytikernas förväntningar. Sydbank pekade i en kommentar till Ritzau på att kostnaderna var högre än väntat.

Bilbesiktningsföretaget Opus kan tvingas skriva ned anläggningstillgångar med 20 miljoner och göra avsättningar på cirka 5 miljoner för bland annat stängning av anläggningar. Detta sedan en domstol i Argentina återkallat en bilprovningskoncession som tidigare tilldelats ett Opuskontrollerat företag. Aktien backade 3,4 procent.

Investmentbolaget Lundbergs handlades upp 2,9 procent. Bolaget rapporterade ett nettoresultat på knappt 3 miljarder kronor för andra kvartalet, vilket innebar en nedgång från i fjol. Rörelseresultatet steg dock med 5 procent till drygt 3,6 miljarder kronor.

För Bayn Europe blev rapportmottagandet svalare. Omsättningen steg visserligen under andra kvartalet, men även kostnaderna ökade och rörelseresultatet försämrades därmed. Aktien tappade 19 procent.

Forskningsbolaget Camurus steg 7,2 procent till 89 kronor. Jefferies International har höjt bolagets riktkurs från 106 till 120 kronor medan köprekommendationen upprepades. Sedan årsskiftet har Camurus stigit 46 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.