Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Banker förlorare på börsen

2019-07-22 15:16
Handelsbanken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Banker tappar och MTG rasar på en måndagsbörs med generellt små rörelser.

Stockholmsbörsen handlades svagt nedåt vid lunchtid på måndagen. Nyhetsflödet var måttligt, men efter förra veckans störtskur av rapporter kom i stället ett intensivt flöde av rekommendationsändringar.

Dagens största rapportbolag MTG föll brant efter att ha sänkt sin tillväxtprognos.

Vid 12.50-tiden hade OMXS30 sjunkit med 0,1 procent till 1.604 och aktier för cirka 5,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg FTSE 100 i London med 0,4 procent medan DAX i Frankfurt ökade med 0,2 procent.

Före öppning rapporterade MTG, som knoppat av sin tv-verksamhet och nu är fokuserat på e-sport och gaming. Bolaget sänkte sin tillväxtambition för 2019 till en organisk försäljningsökning på mellan 8-12 procent, mot tidigare kring 15 procent. MTG ska professionalisera intäktsströmmarna från esport och inte bara producera "coola event", sade vd Jørgen Madsen Lindemann till Nyhetsbyrån Direkt. MTG-aktien föll med 13,8 procent.

Inom OMXS30 låg Boliden i topp med en uppgång på 3,2 procent. Aktien har höjts till köp, från tidigare behåll, av Nordea.

Autoliv fortsatte stiga på måndagen, med 0,6 procent. Efter fredagens kvartalsrapport har aktien höjts till köp av Nordea, som tror att bolaget kommer att fortsätta ta marknadsandelar. Handelsbanken och Baird har höjt sina riktkurser för Autoliv, medan ABG Sundal Collier, Kepler Cheuvreux och Barclays sänkt aktiens riktkurs.

I botten bland storbolagen fanns bankerna, som tappade mellan 0,4 och 1,6 procent med Handelsbanken som svagast för dagen. Nordea har sänkts till behåll från köp av Deutsche Bank och aktien föll 1,1 procent.

Stora Enso, som också rapporterade i fredags, har höjts till köp av Nordea. Aktien handlades upp 5 procent.

Ett annat bolag som visade siffrorna i fredags var Betsson, som hade en svajig utveckling på rapportdagen, och som sjönk på måndagen, ned 5,7 procent.

NCC:s rapport i förra veckan var svagare än väntat och aktien handlades också lägre på måndagen: minus 3,7 procent. Aktien har även sänkts av DNB från köp till behåll. DNB valde att i stället höja NCC:s konkurrent Peab till köp, och aktien svarade med att lyfta 3,6 procent.

Nobias rapport för det andra kvartalet bjöd på ett resultat som var bättre än vad Nordea hade räknat med, och för det andra halvåret räknar banken med att kökstillverkaren ska börja uppvisa stabil vinsttillväxt igen. Rekommendationen höjdes till köp. Nobias aktie, som steg 7,7 procent i fredags på rapportdagen, fortsatte uppåt med ytterligare 5,4 procent på måndagen.

Studsvik, som är leverantör till kärnkraftsindustrin, vände från plus 5,5 procent till minus 2 procent efter halvårsrapportens offentliggörande vid 11-tiden.

Medicinteknikbolaget Spectracure, som varit intensivt handlad på sistone, fortsatte att vara högt omsatt och lyfte 18,4 procent efter att i fredags ha backat kraftigt.

Boule Diagnostics handlades ned 7,8 procent. Bolaget vd Fredrik Dalborg hoppar av och går till ett annat svenskt medicinteknikbolag.

Investeringsbolaget Fram har sänkt sin omsättningsprognos för 2019 från 78 miljoner kronor till 25-40 miljoner. Aktien föll 12,6 procent.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom