Banker i täten på börsen

2016-03-09 13:28 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen utvecklas med en positiv inriktning under onsdagen, stödd av uppgångar i de svenska storbankerna.

SIX Generalindex var klockan 14.06 0,7 procent högre vid 467 medan OMXS30 var 0,8 procent högre vid 1.402. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Uppgången är i linje med ledande Europabörser. Starkast går finanssektorn där bankerna stiger: Handelsbanken +2,3 procent, SEB +2,0 procent, Swedbank +1,5 procent och Nordea +1,2 procent.

I morgon är det dags för veckans höjdpunkt när Europeisk centralbanken väntas presentera ytterligare stimulanser

Högst upp på omsättningslistan handlas Fingerprint som för dagen är upp 3,6 procent.

Statistik från Svensk Handel visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 3,2 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen ökade samtidigt med 3,3 procent. I detaljhandelssektorn avancerar H&M 0,7 procent, och Kappahl 0,6 procent.

Credit Suisse har analyserat den europeiska verkstadssektorn med utgångspunkt från kortcykelperspektivet och kommit fram till att de två föregående inbromsningarna i efterfrågan har visat på negativ tillväxt under i genomsnitt sex kvartal.

I ett marknadsbrev på onsdagen skriver Credit Suisse att de inte längre tycker att värderingarna i sektorn är låga, jämfört med marknaden generellt och menar att efterfrågeindikatorerna är blandade, i bästa fall. En eventuell återhämtning under det andra halvåret väntas dessutom begränsas av svaga prisförhållanden samt olje- och gassektorn.

Bolagsmässigt är SKF och Sandvik fortsatt bankens två huvudsakliga underperformers. SKF backar 1,0 procent och Sandvik är ned 0,3 procent.

Fastighetsbolaget Castellum inte är nära ett köp av Norrporten, enligt Dagens industris onsdagsutgåva. Enligt tidningen pågår nu en andra budrunda och när den är färdig återstår en sista vända med slutgiltiga bindande bud. Aktien är upp 0,3 procent.

Karolinska Development stiger 11 procent efter att deras portföljbolag Aprea tagit in 437 miljoner kronor i en finansieringsrunda.

Semafos rapport för det fjärde kvartalet visade på ett resultat per aktie som var i linje med samma period i fjol. Guldproduktionen vid Mana minskade under perioden med 7 procent. Aktien är ned 1,2 procent för dagen.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom