Banker lyfter börsen

2016-01-29 12:58 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas högre på den tidiga fredagseftermiddagen, delvis med stöd från bankaktierna. Autoliv, som släppte sin delårsrapport vid lunchtid, faller som börsens mest omsatta aktie. Bättre går det för Teliasonera som levererade en stabil rapport på morgonen.

SIX Generalindex var klockan 13.40 1,0 procent högre vid 450 och OMXS30 var 1,2 procent högre vid 1.350. Omsättningen uppgick till 8,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Det råder ett positivt börshumör på de globala marknaderna med uppgångar i Europa och Asien och positiva terminer så här långt för de amerikanska börserna. Japan överraskade i dag med att införa minusränta när centralbanken beslutade att sänka styrräntan till -0,1 procent från tidigare +0,1 procent.

På Stockholmsbörsen går bankerna starkt och ger stöd till sentimentet.

En positiv utveckling i oljepriset lyfter de svenska oljebolagen, Africa Oil är upp med 4,0 procent, Enquest +3,4 procent och Lundin Petroleum är upp med 0,8 procent. Den sistnämnda har under dagen meddelat att bolaget med bakgrund av det låga oljepriset nu drar ned sina investeringar med 26 procent till knappt 1,1 miljarder dollar 2016.

Autoliv faller 6,7 procent som börsens mest handlade aktie efter att i samband med bokslutet ha gett en svag guidning för 2016. Bolaget spår att den organiska tillväxten uppgår till 5 procent, medan analytikerna hade väntat en tillväxt på 8,1 procent.

Telia Sonera är istället upp med 2,1 procent. Rapporten var "ganska stabil" med intäkter och resultat marginellt bättre än förväntningarna.

Bland tungviktarna fortsätter H&M att tynga index efter att under torsdagen ha backat 4,8 procent till följd av att bolagets delårsrapport presenterats. Aktien är i dag ned 0,7 procent.

Nordnets styrelse förslår att utdelningen höjs. Bolagets rapport var i stort sett i linje med marknaden förväntningar. Aktien är ned 0,3 procent.

På rekommendationsfronten har Atlas Copco fått en sänkt rekommendation, till behåll från köp, av SEB efter gårdagens rapport. Aktien är i det närmaste oförändrad efter att tappat över 7 procent i går.

Bland övriga nyheter noterades det att vårdbemanningsbolaget NGS förvärvar Human Capital Group och breddar sig därmed till att även rekrytera och hyra ut ekonomer. Aktien var upp 7,6 procent.

Astra Zeneca och Allergan har meddelat ett samarbete inom antibiotika där bolagen ska kombinera två substanser. Astra Zeneca är upp 2,7 procent för dagen.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom