Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Banker mot strömmen på börsen

2019-03-12 10:06
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsens huvudindex inledde tisdagens handel i positiv riktning, om än knappt.

Konjunkturkänsliga sektorer såsom verkstad och gruvor stod för uppgångar medan bankerna föll tillbaka på riktkurssänkningar från JP Morgan.

Gruvbolaget Boliden steg 1,8 procent och befann sig som klar etta på storbolagsindexet. Stålkoncernen SSAB var tvåa, 0,8 procent upp, liksom verkstadsbolaget SKF. I botten fanns Handelsbanken, efter att ha varit den bank som tilldelats den största riktkurssänkningen av JP Morgan under morgonen.

Astra Zenecas riktkurs höjdes samtidigt till 50:00 pund av Goldman Sachs under morgonen, samtidigt som rekommendationen sälj upprepades. Aktien handlades ner 0,8 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades efter en halvtimme på nivån 1.571, 0,1 procent över måndagens stängningsnivå. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Det var i mittenskiktet jämfört med Europas ledande börser, där Frankfurtbörsens Dax-index öppnat runt 0,3 procent upp och Londonbörsens FTSE 100 föll 0,5 procent ned.

På mer lokal makrofront har klädhandelns Stilindex redovisats med en försäljningsökning på 2,5 procent i februari, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år.

Den försäljning av Latours och Melker Schörlings drygt 3,4 miljoner aktier i Loomis, som Carnegie och Citi arrangerade efter ha köpt A-aktier av investmentbolagen, gjordes till priset 315 kronor per aktie. Det framgår av ett meddelande från bankerna. Aktierna ska nu konverteras till B-aktier.

B-aktien i Loomis stängde på 327:60 kronor på måndagen. Rabatten i den bookbuilding-process som Carnegie och Citi arrangerade blev därmed cirka 3,8 procent.

Loomis-aktien föll 1,8 procent i öppningshandeln.

Enquest sjönk cirka 7,8 procent. Cairn, operatör på Krakenfältet, har sänkt sitt reservestimat för fältet och gjort en relaterad nedskrivning. Enquest meddelade att det inte ändrat sitt reservestimat för Kraken och att olika tekniska tillvägagångssätt för reservestimat ligger bakom skillnaden mellan Cairn och Enquests bedömningar.

Soltech Energy har förvärvat 60 procent av aktierna i solenergiföretaget Swede Energy Power Solutions. Det är bolagets tredje förvärv i år. Soltechs bedömning är att förvärvet kommer bidra med cirka 70 miljoner kronor i omsättning för verksamhetsåret 2019 och med ett positivt rörelseresultat. Aktien steg 3,5 procent.

Bayns aktie steg 16 procent efter att styrelsen kallat till extra bolagsstämma för att besluta om utdelning av teckningsoptioner. Syftet är att ge aktieägare möjlighet att teckna aktier till motsvarande villkor som i den riktade emissionen som nyligen genomfördes.

Oljepriserna, som steg under måndagen, har på tisdagsmorgonen trevat upp ytterligare något. Kronan har klättrat något mot dollarn och handlas för 9:39 kronor.

Globalt är kvällens brexitomröstning huvudnumret på tisdagen. Omröstningen väntas genomföras klockan 20, efter att premiärminister Theresa May nått vissa justeringar rörande gränsen mellan Irland och Nordirland i ett möte med EU på måndagskvällen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom