Banker mot strömmen på börsen

Efter en trevande inledning på onsdagen med fallande kurser tog Stockholmsbörsen rygg på omvärldsbörserna och vände till en uppgång.
Banker mot strömmen på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Swedish Match och Getinge lyfte till toppen av storbolagsindex medan bankaktier radade upp sig i botten av OMXS30.

Omkring klockan 13.00 hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 1.546 och aktier för 7,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var tyska DAX och Londonbörsens FTSE100 upp 0,5 procent. I Paris var CAC 40 upp 0,6 procent.

Bland storbolagen på OMXS30-indexet syntes vid medicinteknikbolaget Getinge 2,7 procent upp. Swedish Match, steg 2,6 procent. Här fanns också flera av verkstadsbolagen. Atlas Copco noterades 1,9 procent upp, Assa var 1,8 procent högre och ABB och Sandvik steg 1,1 procent.

Skanska steg 2 procent. Bolaget offentliggjorde på onsdagen försäljning av en kontorsfastighet i Finland för motsvarande omkring 315 miljoner kronor. Branschkollegorna NCC och Peab var samtidigt ned omkring 0,5 procent.

I botten av storbolagsindex vägde banksektorn tyngst. Handelsbanken backade 1,0 procent och Swedbank 0,9 procent. Nordea var också på rött, 0,3 procent minus, medan SEB var 0,1 procent ned.

Volvo tyngdes av svag industristatistik i USA där orderingången för tunga lastbilar på den amerikanska marknaden föll med 70 procent i maj, jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt färska siffror från branschorganisationen ACT.

Samtidigt rapporterade Sveriges Radio på onsdagen att Volvo kommer att minska produktionstakten i Tuvefabriken efter semestrarna, med hänvisning till efterfrågeutvecklingen i Europa. Volvos aktie var ner 0,5 procent.

Detaljhandlaren Clas Ohlson redovisade en rörelseförlust under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 som var större än vad analytikerna hade räknat med. Det räckte inte för att försvara aktiekursen som innan dagens rapport var upp närmare 15 procent för året. Aktien dök vid beskedet men hämtade sig med kraft upp till plus 3,6 procent. Utdelningen föreslås bli 6:25 kronor, samma nivå som i fjol.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties steg 7,1 procent efter att bolaget senarelagt utbyteserbjudandet till stamaktier men angivit det bolaget kallar ”marknadssonderade” utbytesvillkor. Även priset på bostadsbyggarens preferensaktier var kraftigt upp efter beskedet.

Inom fastighetssektorn gick Corem starkt, efter att under tisdagen ha avtalat om försäljning av 30 fastigheter till Blackstone-kontrollerade Onyx. Aktien var upp 6,3 procent.

Starbreeze aktie rusade 20 procent. På förslag från aktieägare valdes Digital Bros finanschef Stefano Salbe in som ny ledamot i gamingbolaget, framgår av kommunikén från årsstämman. Digital Bros är ett italienskt gamingbolag som kontrollerar 5 procent av rösterna i bolaget, enligt ägardatatjänsten Holdings. Digital Bros har gett krisande Starbreeze ett förskott på 4,8 miljoner dollar i en affär kopplad till speltiteln Overkills The Walking Dead.

John Mattson som gjorde sin första handelsdag på Stockholmsbörsen handlades till 103 kronor. Introduktionskursen blev 90 kronor efter att bolaget stängt teckningsboken i förtid till följd av ett starkt intresse för det lidingöbaserade fastighetsbolagets börsintroduktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets