Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Banker oroas inför ECB-räntesänkning

2016-03-10 07:48
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, file/TT

Flera affärsbanker är oroade inför den eventuella styrräntesänkning som Europeiska centralbanken kan komma att presentera i eftermiddag, rapporterar Financial Times.

Bankerna oroar sig bland annat för negativa effekter på sina vinster när bankerna inte kan skicka vidare styrräntesänkningen till sina kunder. Detta ökar samtidigt oron kring bräckligheten i det finansiella systemet i delar av eurozonen, skriver finanstidningen.

Enligt den spanska banken Santanders finanschef, José García Cantera, är det intjäningen hos de banker som har svårast att bära bördan som kommer att drabbas hårdast.

Andreas Treichl, som är chef för österrikiska Erste Bank, säger att ytterligare en räntesänkning skulle uppmuntra finansiella bubblor, skada den ekonomiska tillväxten och skapa sociala orättvisor genom att straffa sparare.

Nästan tre fjärdedelar av analytikerna och ekonomerna i Bloombergs enkät förväntar att ECB kommer att expandera de månatliga obligationsköpen samtidigt som alla förutom en bedömare räknar med att inlåningsräntan sänks ytterligare vid dagens möte.

Räntebeskedet presenteras klockan 13.45. Ytterligare penningpolitiska beslut, prognoser och indikationer kommer därefter att presenteras av ordförande Mario Draghi vid presskonferensen 14.30.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom