Banker sänke på börsen

2016-03-23 13:12 Affärsvärlden SIX
Foto: Patric Lindén/All over press

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på onsdagen med finansaktier som sänke.

Justerat för utdelningar ligger dock indexförändringarna nära nollan. Bland de ledande Europabörserna noteras uppgångar i Frankfurt med 0,9 procent, medan London stiger med 0,1 procent.

Dollarn har stärkts med stöd av hökaktiga tongångar från Federal Reserve-talare de senaste dagarna.

SIX Generalindex var vid klockan 13.48 ned med 0,1 procent till 466 medan OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.376. SIX Return index, som är utdelningsjusterat, steg 0,1 procent till 881. Omsättningen var 7,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Finanssektorn hade den svagaste utvecklingen med en nedgång på 1,3 procent som grupp. Starkt bidragande var den avskiljda utdelningen i SEB. Men det fanns också negativa analyser ute på marknaden.

Efter att ha utvärderat det senaste förslaget kring kapitalkrav från Finansinspektionen, ser Nordea betydande risker för utdelningssänkningar bland de svenska bankerna.

Swedbank föll 1,7 procent efter att Nordea sänkt rekommendationen för aktien till sälj från behåll, och Handelsbanken var ned 2,4 procent i spåren av ABG:s rekommendationssänkning till sälj från behåll. Handelsbanken fick också sin riktkurs Nordea kraftigt sänkt till 85 kronor från tidigare 100 kronor.

SEB-aktien var ned 6,50 kronor, eller 7,4 procent, att jämföra med den avskiljda utdelningen om 5,25 kronor.

Volvo-aktien var upp 1,1 procent på statistik som indikerar god efterfrågan på lastbilar i Europa under inledningen av året. Registreringarna av tunga lastvagnar i Europa steg med 21,7 procent i februari 2016 jämfört med samma månad i fjol.

Haldex uppger att skivbromsen ModulT har blivit väl mottagen av kunder i USA, vilket drog upp kursen med 2,2 procent.

"ModulT har blivit den snabbast växande produkten för Haldex", skriver Haldex-vd:n Bo Annvik i ett pressmeddelande.

I verkstadssektorn var även Atlas Copco upp 0,8 procent. Verkstadsgruppen kommer ta en engångspost på -65 miljoner kronor för omstrukturering av verksamheten för gruvprodukter i USA.

"Denna åtgärd kommer att göra oss mer effektiva och ytterligare förbättra produktiviteten för kunder," säger Johan Halling, chef för Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik.

Securitas, som i går stärktes i spåren av terror-dåden i Bryssel, sjönk 1,7 procent. Bolagets ordförande Melker Schörling har i dag aviserat sin avgång. Ett annat bolag med Melker-anknytning, Hexagon, höjdes däremot 2,6 procent sedan Morgan Stanley graderat upp rekommendationen till övervikt från jämvikt.

Astra Zeneca nådde inte upp till de primära målen i Socrates-studien för behandling av stroke med Brilinta. Aktien handlades upp 0,5 procent. Bättre gick det för Sobi på en köprekommendation från SEB med riktkursen 150 kronor. Sobi stärktes 5,9 procent till 109,90 kronor.

Active Biotech startar en studie med tasquinimod mot blodcancerformen multipelt myelom. Aktien accelererade 2,5 procent.

I forskningssektorn fortsatte även Moberg Pharma upp 1,5 procent.

SEB har adderat Addtech till "Swedish stars" där banken listar bolag på Stockholmsbörsen som väntas ge god avkastning. Aktien adderade 1,5 procent.

Byggmax steg 4,9 procent. I morse kom branschsiffror som visade att bygg- och järnhandeln ökat försäljningen med 15,8 procent i februari.

"Det är full fart i byggmaterialhandeln. Många trodde nog att sänkningen av ROT-avdraget skulle innebära en viss nedkylning av branschen, särskilt de första månaderna av året. Men det har blivit tvärtom", kommenterar branschförbundets vd Ulf S. Gustafsson.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom