Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Banker stödjer uppgång

2018-05-09 10:57
Foto: TT

Stockholmsbörsen öppnade oförändrat för att sedan dra sig något uppåt i den onsdagshandeln.

Banker gav stöd till uppgången, medan Skanska och Mekonomen föll efter sina delårsrapporter.

Vid 10.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 1.616. Aktier för nära 4,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande börserna i Europa var tyska DAX-index oförändrat med industrikonglomeratet Siemens som vinnare efter höjd vinstprognos.

Bland OMXS30-bolagen stärktes de fyra storbankerna. Swedbank tog täten med en uppgång på drygt 2 procent, följt av Nordea som steg 1,7 procent. Klädbolaget H&M sjönk 5:00 kronor i nivå med den avskilda utdelningen på 4:90 kronor.

Skanska föll nära 5 procent efter sin delårsrapport. Förutom att engångsposterna var större än väntat, har byggkoncernen även märkt av en trögare försäljningstakt inom sin bostadsutvecklingsdel.

"Vi tar samtliga kostnader för omstruktureringar nu, de blev 670 miljoner kronor i kvartalet mot tidigare kommunicerade 600 miljoner kronor, och åtgärderna har påbörjats. Men det är ett arbete som kommer att pågå under 2018 och en del in i 2019. Vi behöver avsluta projekt i verksamheter som vi lämnar", sade vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljepriset steg efter att USA dragit sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Brent noterades upp 1,3 procent till runt 77 dollar per fat. Lundin Petroleum steg med närmare 4 procent i kölvattnet av stigande oljepris.

Teknikkonsulten Sweco var upp 4,5 procent på sin rapport. Den nya vd:n Åsa Bergman nämner styrka på samtliga Swecos marknader och en överlag god marknad tack vare stark ekonomisk utveckling i Europa, med undantag för Norge och Finland som sägs ha haft en svag inledning på året och en svensk bostadsmarknad som saktar in.

Medicinteknikbolaget Arjo fortsatte upp med nära 6 procent. Aktien har stigit kraftigt efter sin rapport förra veckan och är nu högt upp bland de bolag som gått bäst hittills i år på Large-cap listan med en uppgång på 36 procent.

Fastighetsbolaget Balder ökade 1,5 procent efter att Kepler Cheuvreux höjt riktkursen till 265 kronor från 245 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien handlades till 232 kronor.

Medicinteknikbolaget Raysearch tappade drygt 8 procent på en delårsrapport som visade på halverad vinst jämfört med samma period föregående år.

Mekonomen föll med 2 procent efter sin rapport som var något svagare än vad den tidigare varningen indikerat.

Bland gruvbolagen föll diamantproducenten Lucara Diamond 3,5 procent efter en rapport som understeg marknadens förväntningar.

Bland vinnarna fanns spelutvecklaren Starbreeze som steg över 10 procent. Vinsten förbättrades rejält under det första kvartalet från en förlust på 35 miljoner kronor till en vinst på 49 miljoner kronor avseende det underliggande rörelseresultatet. Lanseringsplanen för Overkill's The Walking Dead ligger fast och uppges ske under den kommande hösten. På spelmässan E3 i juni väntas en gameplay för första gången.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom