Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bankerna avvaktar med räntehöjningar

2018-12-20 15:23
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankerna väntar - det är inte aktuellt att höja boräntorna just nu. Men visst kan Riksbankens höjda reporänta påverka så småningom, enligt Nordeas bolånechef

Bankerna brukar få skäll för att de är snabba att hänga med uppåt vid räntehöjningar, men desto långsammare med att sänka om räntorna tar motsatt väg. När Riksbanken nu höjer sin reporänta för första gången på flera år så är bankerna en smula avvaktande.

– Just nu gör vi ingenting. Visserligen följer den korta räntan, den för rörliga bolån, reporäntan i stor utsträckning, men den här höjningen träder inte i kraft förrän den 9 januari. Den var också väntad, så höjningen var redan inräknad, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea och vd för Nordea hypotek.

Han förklarar att det som vägs in i bankernas korta räntor också är den prognos för framtida räntehöjningar som Riksbanken stakar ut. Den flyttades fram i samband med höjningen. Nu är det sagt att räntan ska höjas i långsammare takt, kanske kan nästa höjning komma först i oktober nästa år.

– Marknaden bedömer hur troligt det är att räntan höjs framöver.

De bundna räntorna med längre löptider påverkas inte direkt av reporäntan, förklarar han.

– De finansieras till stor del med obligationer. De längre obligationsräntorna omvandlas med så kallade ränteswapar som omvandlar långa räntor till korta.

Men frågan är ändå det där med att bankerna är snara att höja men ovilliga att sänka. Nej, så är det inte, tycker Michael Skytt.

– Det är hård konkurrens på bolånemarknaden, det är min uppfattning är att kunderna upplever att konkurrensen är bra. Bolånemarginalerna i Sverige är också näst lägst bland europeiska länder, bara Finland har lägre, säger Michael Skytt.

Swedbank vill inte berätta hur banken resonerar när det gäller räntan och eventuella höjningar. I ett kortfattat skriftligt meddelande säger presstjänsten: "Swedbank kommunicerar eventuella förändringar när de väl sker, inte i förväg".

– Vi följer utvecklingen på penningmarknaden, det är marknaden som styr bolånen, säger presschefen Johan Wallqvist.

Han konstaterar att det är för tidigt att säga vad som kommer att ske.

– Vi får se vad som händer på marknaden. Vi vet inte om eller när Riksbankens räntehöjning får effekt.

TT har också utan framgång sökt SEB.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom