Bankerna som är sämst på hållbarhet

Trots viss förbättring är svenska storbanker långtifrån att uppfylla internationella riktlinjer gällande hållbarhet. Sämst i klassen är Nordea och Handelsbanken, visar en årlig granskning.
Bankerna som är sämst på hållbarhet - banker-vd-700_binary_6975779.jpg

Slutsatsen dras i den undersökning som görs av Fair Finance Guide och som ingår i ett internationellt samarbete med 13 länder. Utifrån en rad olika teman, bland annat korruption och mänskliga rättigheter, bedöms vilka hållbarhetskrav som bankerna ställer på företag man investerat hos eller finansierat.

I genomsnitt har de sju största bankerna förbättrat sig med tre procentenheter. Ändå motsvarar de krav som ställs endast 54 procent av internationella hållbarhetsprinciper.

Inte tillräckligt, anser Jakob König på Sveriges konsumenter, som leder initiativet i Sverige

– Nej. Det är det givetvis inte även om det går åt rätt håll. När vi började göra den här rankningen låg man kring 20 procent och nu 50 procent så det är klart att det är en tydlig förbättring men det är många hållbarhetsaspekter som bankerna missar i sina riktlinjer, säger han till TT.

Swedbank allra bäst

Störst förbättringar har gjorts av Swedbank, Danske Bank och Nordea där den förstnämnda nu ligger bäst till av de fyra storbankerna.

Nordea ligger trots uppryckningen fortfarande sist, med Handelsbanken som tvåa från botten. I särklass bäst är Ekobanken och JAK.

För Swedbank har förbättringen skett delvis som en effekt av uppgifterna kring penningtvätt i Baltikum, som tvingat banken till en rad förändringar. Samtidigt har dock bankernas rykte svärtats ned, inte bara gällande Swedbank utan även SEB som så sent som denna vecka figurerar i en granskning om penningtvätt gjord av SVT och TT.

– Det rimmar illa när man säger sig ta ett samhällsansvar och ändå bidrar till samhällsskadlig verksamhet som penningtvätt och korruption, och det visar att det är viktigt att ha tydliga riktlinjer. De personer som sitter med kunder måste veta – vill banken verkligen det här eller är banken nöjd så länge vi tjänar pengar, frågar sig Jakob König.

Komplex utmaning

För småsparare blir det också en komplex utmaning att få korrekt information och kunna göra ett aktivt val. Jakob König väljer att beskriva det som en djungel.

– Egentligen borde det sitta varningstexter på de flesta sparprodukter, i alla fall när det gäller fonder. Det gäller att vara medveten om att i ett fondsparande investeras pengar i företag som inte är speciellt hållbara. Vi ser fortfarande stora gap mellan vad man säger och vad man faktiskt gör.

 

Fakta: Svenska bankers policybetyg 2019

Totalt policybetyg för svenska banker 2019 med årsförändring inom parentes:

Ekobanken 99 procent (–)

JAK Medlemsbank 95 (1)

Swedbank 65 (5)

SEB 55 (1)

Skandia 53 (4)

Länsförsäkringar 53 (2)

Danske Bank 53 (5)

Handelsbanken 51 (1)

Nordea 48 (4)

Källa: Fair Finance Guide.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets