Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bankerna tjänar storkovan på bolån

2018-02-13 10:48
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankernas marginaler, det vill säga vad de tjänar, på bolån har ökat de senaste månaderna och är rekordhöga. Det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna, konstaterar Finansinspektionen.

Marginalen var 1,71 procent vid utgången av fjärde kvartalet, att jämföra med 1,67 procent tre månader tidigare, visar siffror från FI. Det är den högsta nivå sedan FI började beräkna marginalen 2002.

Marginalerna ökade samtidigt som räntan på nya bolån sjönk, eftersom bankernas finansieringskostnad minskade ännu mer. Det förklaras i sin tur med utvecklingen för marknadsräntorna.

Enligt FI visar den stigande bruttomarginalen på att det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna.

"En hög lönsamhet på bolån bidrar till att banker vill behålla kunder och den höga marginalnivån visar på att det i en förhandling finns utrymme för banken att sänka räntan samtidigt som en god lönsamhet kan behållas", skriver FI, som uppmanar konsumenter att kontakta olika banker.

Myndigheten pekar på att det utöver de fyra svenska storbankerna finns åtminstone fyra andra aktörer som erbjuder bolån.

"Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk".

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom