Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bankföreningens vd: Ingves största risken för Sveriges ekonomi

2017-03-28 14:12
Riksbankschefen Stefan Ingves och Bankföreningens vd Hans Lindberg. Foto: IBL/Ola Söderlind

Hans Lindberg, vd på Bankföreningen, anser att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell och att den stora boven i svensk ekonomi är Riksbankens låga reporänta.

Riksbankschefen Stefan Ingves är väldigt orolig för skuldsättningen bland de svenska hushållen som under februari 2017 växte med 7,2 procent i årstakt till närmare 3 600 miljarder kronor.

– Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi. För att vi ska kunna klara det här måste vi hantera hushållens skulder, sade han på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans.

Läs mer: Stefan Ingves: Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi

Bankföreningens vd Hans Lindberg, en av de övriga talarna på Bank & Finans 2017, tycker däremot att det är Stefan Ingves och hans kollegor på Riksbanken som är den största riskfaktorn i svensk ekonomi.

– Det vill jag säga till Riksbanken: Den största risken är inte hushållens skulder utan hur penningpolitiken ligger idag och vad som kommer att hända när räntan normaliseras, sade Hans Lindberg och fortsatte:

– I grund och botten är den största finansiella risken den påtagligt låga reporäntan.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom