Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bankföreningens vd till attack mot Anders Borg

2012-02-16 07:18

Anders Borg har flertalet gånger uttalats sig kritiskt mot bankerna och deras höga marginaler. Nu ryter Bankföreningens vd Johan Hansing ifrån och kräver en seriös debatt.

Både finansministern Anders Borg och finansmarknadsministern Peter Norman har i skarpa ordalag kritiserat de svenska bankerna för osunda marginaler.

Peter Norman anser att de svenska bankerna är underbeskattade och överväger därför att momsbelägga branschen, enligt DN.

Alla storbanker har nu lämnat sitt bokslut och totalt är vinsterna för de fyra bankerna ungefär 80 miljarder kronor för fjolåret.

Bankföreningens tillförordnade vd Johan Hansing försvara nu bankerna som han anser får klä skott för politiska poänger.

- Vi önskar att Anders Borg istället förde en seriös dialog direkt med branschen. Hans kritik slår inte bara mot bankledningen utan också mot branschens 40 000 anställda som varje dag anstränger sig för att göra ett bra jobb, säger han till DN.

Anders Borg slår ifrån sig kritiken och menar att det är självklart att det ligger i bankernas intresse att inte diskuterar de höga räntemarginalerna, höga bonusar eller den höga lönsamheten.

Swedbanks kommunikationschef Peter Borsos konstaterar i DN att det blir fel när man diskuterar marginalerna på bolånen.

- Vår finansminister konstaterar själv i tv-soffan, att om statens eget bolåneinstitut SBAB sänkte sina marginaler innebar det förlust, våra marginaler är inte bättre, säger han till DN.

Nordeas informationschef Helena Östman konstaterar att kunderna uppskattar en trygg och säker bank.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom