Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bara en emisson till...

2009-09-07 16:04

Åtminstone en sak förenar spelare och misslyckade entreprenörer: övertygelsen att den stora jackpoten väntar runt hörnet.

Bara en insats till så kommer högvinsten. Bara en emission till så väntar genombrottet.

Förmodligen hade de ärligt uppsåt Kurt Dahlberg och Peter Enå när de startade vindkraftbolaget Morphic (se sid 16). Förmodligen tyckte de att de hade en unik teknik som bara behövde förfinas lite för att erövra världen. Men som många entreprenörer överskattade de möjligheterna och underskattade svårigheterna. Bara en emission till ...

Frågan är: när slutar den charmige och övertygande entusiasten att vara en misslyckad entreprenör för att i stället bli en skojare? Det enkla svaret är väl: i det ögonblick han inte längre själv tror på sina utfästelser och visioner. Med den defintionen är det möjligt att Dahlberg och Enå inte är några skojare. Kanske tror de innerst inne att Morphic har potential att omsätta miljarder och göra vinst om något år.

Men man måste ställa högre krav än så på grundarna och huvudägarna i ett noterat bolag.

De måste avstå från att strö uppenbart orealistiska omsättnings- och resultatmål omkring sig. De måste motstå frestelsen att insinuera att bolaget står i begrepp att skörda en mångmiljardmarknad. Annars ger de sig ut på ett sluttande plan och passerar någonstans den punkt där de blir skojare, åtminstone ur moralisk synvinkel. Dahlberg och Enå passerade den punkten för länge sedan.

En helt annan, men lika intressant, fråga är: Varför gjorde inte OMX en bättre due dilligence när Morphic flyttade in på finbörsen förra året?

Apropå...

Spöklik: 35 procent av ryssarna skulle rösta på Stalin i dag om det gick. Rysskräcken är inte obefogad.

Taktik: Fegt av M att inte ta fajt om Las. Men troligen smart.

Löftesrik:Japanerna bytte ut regeringen först efter två decenniers lågkonjunktur. Tala om tålamod.

Jon Åsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom