Barclays kan göra exit i Afrika

2016-02-29 06:34 Affärsvärlden Finwire
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File/TT

Den brittiska storbanken Barclays fortsätter att träda tillbaka. Nu planerar den klassiska banken att eventuellt lämna Afrika efter nära 100 års närvaro, skriver Financial Times och hänvisar till källor.

Orsaken till det strategiska beslutet är att man vill fokusera på den amerikanska och brittiska hemmamarknaden. Ett beslut i frågan kan presenteras på tisdag, enligt affärstidningens källor.

Banken skall ha delegerat ansvaret till en kommitté att utvärdera hur och när en försäljning av divisionen kan äga rum. Barclays Africa är ett av fyra huvudområden för banken.

Barclays äger 62,3 procent av kapitalet i banken som är noterat på Johannesburgsbörsen. Aktierna är idag värda 3,5 miljarder pund. Enligt Financial Times finns det inte någon given köpare vilket gör att ett alternativ skulle vara att säja av till institutioner.

Barclayschefen Jes Staley skall emellertid själv uppgett att just Afrika är en av de verkliga tillväxtmöjligheterna för banken. Ekonomin saktar dock in i Sydafrika och valutan har kraftigt försvagats.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom