Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Barclays: Vd-dom kan skapa köpläge

2018-01-05 12:33
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Jörgen Appelgren

Hexagons tillväxttakt står inför en förbättring.

Det menar Barclays i en analys där rekommendationen höjs till övervikt från jämvikt med höjd riktkurs till 450 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

Banken påpekar att den genomsnittliga organiska intäktstillväxten har varit runt 3 procent de senaste två åren medan den varit 4,7 procent under den senaste femårsperioden.

"Vi uppgraderar Hexagon med uppfattningen om att tillväxten äntligen vänder efter flera år av tillväxt under den genomsnittliga trenden", skriver Barclays.

Analyshuset lyfter fram att en ljusning syns i olje- och gasområdet PPM, som plågats av negativ tillväxt, något som bör kunna lyfta mätteknikbolagets organiska tillväxt till minst 5 procent.

Enligt Hexagons eget basscenario är målet att nå en försäljning på 4,6 miljarder euro med en rörelsemarginal på 27 procent år 2021. Det baseras på en förmodad genomsnittlig försäljningstillväxt på 8 procent per år, varav organisk tillväxt 5 procent och resten förvärvsbaserat.

Enligt teknikbolagets optimistiska scenario är målet en försäljning på 5,1 miljarder euro med en rörelsemarginal på 28 procent till 2021. Här ligger tillväxtantagandet på 10 procent per år, bestående av en kombination av organisk tillväxt och förvärv, där förvärv antas vara den adderande faktorn jämfört med basscenariot.

Barclays menar alltså att det 5-procentiga organiska tillväxtmålet per år verkar rimligt, och ser viss uppsida, medan banken antar att en rörelsemarginal på 27 procent är mer sannolik än mer svåruppnåeliga 28 procent.

Rekommendationshöjningen görs oberoende av utfallet i insiderrättegången för teknikbolagets hyllade vd Ola Rollén, där dom väntas senare denna månad: Hexagons strategi är på plats och bolaget står inför tillväxt oavsett om Ola Rollén stannar kvar och styr skeppet, lyder resonemanget.

Ett eventuellt kursfall i samband med domen skulle till och med kunna skapa "något av ett köptillfälle enligt vår mening", skriver banken.

Ola Rollén är åtalad för misstänkt insiderhandel i det norska biometribolaget Next. Rättegången avslutades den 1 december och hade då pågått i fem veckor.

Vid 12.30-tiden på trettondagsafton handlades Hexagon-aktien till cirka 425 kronor, en uppgång med drygt 2 procent för dagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom