Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bästa aktien ratades av analytiker

2016-04-22 09:22
Foto: Julian Makey/REX/All over press

De flesta analytiker rekommenderade sälj för prestige-aktien Anglo American. Nu är det den aktie som gått allra bäst på Londonbörsen, skriver Bloomberg.

Gruvjätten Anglo American har mer än fördubblat sitt börsvärde under 2016 och utklassar därmed alla andra bolag på Londons FTSE-100-lista. Men sedan gruvbolaget noterade rekordlägsta den 26 januari har mer än hälften av rekommendationerna för aktien varit sälj.

Av 30 rekommendationer som Bloomberg sammanställt säger bara två stycken köp, och sektorn har det lägsta analytikerförtroendet av alla branschindex.

Anglo American är inte ensamt om att överträffa förväntningarna. Europeiska gruvaktier har stigit 25 procent under året vilket är mer än någon annan bransch på Stoxx Europa 600-indexet, samtidigt som analytiker har klassat dem som sämst.

- Det här rallyt har tagit nästan alla på sängen, säger Jeremy Wrathall vid London- och Johannesburg-baserade finanshuset Investec, som behåller sin säljrekommendation för Anglo American och i stället riktar in sig på den större rivalen Rio Tinto.

Den senaste tidens uppgångar sammanfaller med höjda råvarupriser och står i bjärt kontrast mot fjolåret. Då såg Anglo American tre fjärdedelar av börsvärdet försvinna, mer än någon annan aktie på Londons FTSE-100-index.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom