Bats lanserar ett nytt volatilitetsindex

2016-03-11 12:12 Affärsvärlden Finwire

Ännu ett mått som ska mäta rädslan på börsen är på gång. Börsoperatören Bats Global Markets lanserar tillsammans med optionsspecialisten T3Index ett nytt index som ska mäta volatiliteten på marknaden, skriver Business Insider.

Indexet som går under namnet SPYIX, eller Spikes, kommer därmed konkurrera med populära CBOE volatility index, som är mer känt som VIX-index eller rädsloindex.

Indexen består av optionspriser som mäter marknadens förväntningar om volatilitet. I fallet med SPYIX kommer förväntad 30-dagars volatilitet för ETF:en SPDR S&P 500 att mätas. Därmed skiljer sig indexet mot VIX genom att det beräknas baserat på elektroniskt handlade SPY-optioner, i stället för manuellt handlade indexoptioner för S&P 500.

Bats marknadsför sitt nya index med att det ska vara ett mjukare och mer tillförlitligt alternativ till VIX. Till exempel ska VIX inte ha kunnat beräknas under en halvtimme den 24 augusti 2015 då många aktiekurser rörde sig kraftigt.

- I kölvattnet av den senaste tidens händelser är SPYIX Bats svar på marknadens krav på en mer rigorös och pålitligt mätare av volatilitet. SPYIX är speciellt utformat för att bättre fånga och spegla dagens till stor del elektroniska optionsmarknad, säger Bats vd Tony Barchetto.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet