Begränsad återhämtning på Wall Street

De amerikanska börsindexen återtog något av onsdagens fall på torsdagen, men återhämtningen var begränsad i fortsatt handelsoro och med fokus på global tillväxt och de amerikanska räntornas rörelser.
Begränsad återhämtning på Wall Street - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Dow Jones industriindex och breda S&P 500 stängde båda handelssessionen 0,2 procent högre medan Nasdaqs teknologitunga index steg 0,3 procent.

Under större delen av handelssessionen rörde sig indexen i positivt territorium. Den amerikanska tioårsräntan var en tydligt bidragande faktor till utvecklingen, och efter att den börjat falla tog indexen fart uppåt. Tioåringen är nu på lägsta nivån på 19 månader vid nivån 2,227 procent.

”Det är definitivt en indikation på långsammare tillväxt. Det är den primära faktorn för marknaden just nu i den riskaversiva miljö som varit faktum i maj”, sade Ryan Nauman, marknadsstrateg på analysföretaget Informa Financial Intelligence, till CNBC.

Bankaktier var således bland börsens förlorare. Bank of America backade 2,1 procent medan JP Morgan tappade 1,1 procent.

Fortsatta oljeprisfall satte också oljebolag i botten av listan. Chevron backade 1,2 procent, Exxon Mobil 0,3 procent. I toppen fanns konsumentvarumärken som McDonald’s, Coca-Cola och Procter & Gamble.

Handelsdispyten mellan USA och Kina var en annan fortsatt viktig indikator för investerare. Under kvällen uttalade sig Kinas vice utrikesminister Zhang Hanhui i saken.

Att provocera fram handelsdispyter utgör ”rakt upp och ned ekonomisk terrorism”, sade han enligt CNBC. Dessutom rapporterade Bloomberg att Kina avbrutit köp av amerikanska sojabönor.

Bland främsta utropstecken fanns mjukvarubolaget Keysight Tecnhologies, som bidrog till att lyfta Nasdaq något högre än de två tidigare nämnda. Aktien steg 11,3 procent efter att bolaget levererat starkare vinst än väntat i första kvartalet.

Efter torsdagens handelssession gav USA:s president Donald Trump beskedet att USA kommer införa tullar på all import från Mexiko om inte landet stoppar all illegal migration över USA:s södra gräns. De amerikanska börsterminerna reagerade i klart negativ riktning, med samtliga av de tre stora indexen 0,8 procent ned, i linje med den asiatiska handeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets