Beijer Ref laddar för storaffär

Beijer Ref laddar för ännu ett storförvärv. Största ägaren, amerikanska Carrier, har efter sommaren minskat sitt ägande för första gången på åtta år, ett tecken på att det är fritt fram för ledningen för det anrika företaget att göra större förvärv.
Beijer Ref laddar för storaffär - per-bertland-beijer-ref-affarsvarlden-700_binary_6881145.png

Beijer Ref, köldspecialisten från Malmö med verksamhet i över 30 länder, hamnar under radarn för de flesta. Störste ägare sedan 2009 är den amerikanska Floridabaserade kylspecialisten Carrier. Carrier har sedan dess inte ruckat på sitt ägande, varken uppåt eller nedåt, utan har legat stabilt på 41,4% procent av kapitalet och 33,3 procent av rösterna.

Nyligen skedde emellertid ett trendbrott. Under årets tredje kvartal sålde amerikanerna aktier för drygt 150 miljoner kronor.

Amerikanerna minskar sitt ägande. Det har aldrig hänt förut?                                                    

– Nej, men jag kan berätta, säger vd Per Bertland till Affärsvärlden.

– De gick ned till 40 komma noll procent exakt (av kapitalet, reds anm.) och det var för att de ville cleana up lite som de sade. De har ett antal joint ventures som de kallar det och de ligger på 40 procent. De tyckte väl de skulle ha det här också.

Enligt Bertland fanns också en annan, mer strategisk, orsak till den oväntade försäljningen:

– Det finns en mycket viktig parameter i detta. För de satt också med 33 och en tredjedels (procent av rösterna, reds anm) plus en röst. Det innebär att de kontrollerade den kvalificerade majoriteten på en bolagsstämma. Det betyder att om du ska göra en ändring (i bolagsordningen på en bolagsstämma, reds anm) så räcker det. Och bolagsordningen reglerar ju aktiekapitalets gränser så det innebar att de (Carrier, reds anm) kunde stoppa en nyemission.

Det har Carrier veterligen aldrig gjort. Senaste nyemissionen var när Carrier kom in vid en apportemission 2009. Sedan dess har bolaget inte försökt trycka fler aktier.

– Men jag resonerar så här: att sedan jag började som vd har vi ökat omsättningen med drygt 50 procent (till 10 miljarder kronor i årstakt, reds anm). Det är väl klart att man vill fortsätta växa bolaget. Och även om vi gör miljardförvärv eller förvärv i den storleksordningen så blir det ju procentuellt inte samma tillväxt eftersom vi är större. Och ska vi kunna göra riktigt stora förvärv så måste vi kunna ha öppet för nyemissioner. Den dialogen har jag haft med Carrier.  Och man kan se det här dels som de cleanade up men man kan också se det som att de visar (sina intentioner, reds anm), att de inte kommer att stoppa. Utan om vi bara visar att det här är en bra affär och att det gagnar bolaget så kommer de att vara med på det här och de kommer inte att stoppa någon nyemission, säger Per Bertland.

Hur stor andel röster har de nu?

– De har mindre än 33 och en tredjedel. Så det är också en markering från dem att de öppnar för en emission.

Det var en kvittens alltså, menar du?

– Ja, lite så är det eftersom vi har haft den diskussionen. Men jag vill vara tydlig och säga att tidigare har vi aldrig haft den diskussionen och en nyemission har aldrig varit aktuell eftersom vi tycker att vi har en balansräkning som klarar av att finansiera det här med hjälp av externa lån huvudsakligen.

Så hur stora skulder har ni?

– Vi har 1,7 miljarder i nettoskuld, säger vd Per Bertland. Det betyder ett net debt/ebitda på 2,08. Vi har nästan aldrig haft lägre skuldkvot än så och det betyder ju att det finns betydande förvärvskapacitet.

– Jag tycker ju lätt att vi kan göra miljardförvärv redan på de här sifforna, säger han vidare och menar att bolaget kan komma att växa in i helt nya men angränsande produktområden.

Läs också Affärsvärldens senaste aktieråd om Beijer Ref

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco