Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Belgisk storbank anklagas för penningtvättshjälp

2019-06-27 13:50
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den belgiska banken KBC är nästa större europeiska finansinstitut som anklagas för historiska brister med arbetet att förebygga penningtvätt.

Det konstaterar Bloomberg News på torsdagen som pekar på att nederländska ING varit en annan bank som anklagats utöver flera av de nordiska storbankerna. ING medgav historiska brister och betalade böter på motsvarande drygt 8 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande skriver KBC att belgiska åklagare granskat banken rörande transaktioner som inbegriper en rad belgiska kunder. KBC säger sig fullt ut ha samarbetat med utredarna och är "övertygat om att det inte har begått något brott", och banken uppger att den bedömer att den kommer att kunna försvara sina aktioner i rätten.

Det enda som banken kan delge rörande de transaktioner som är under utredning är att det rör ett antal belgiska kunder som återfört tillgångar från utlandet till Belgien sedan 2015.

Specialister på KBC uppges noggrant ha gått igenom den information som banken hade i samband med transaktionerna.

"Det fanns tillräckligt med element för att KBC skulle dra slutsatsen att det inte misstänktes handla om penningtvätt", fortsätter banken.

KBC uppger att banken stödjer kampen mot skatteflykt och att banken under senare år implementerat en rad nya initiativ för att stärka arbetet emot penningtvätt.

KBC förefaller ha ingjutit mod bland belgiska investerare med sitt utlåtande då aktien steg svagt på börsen i Bryssel under tisdagen, trots uppgifterna.

KBC som koncern har omkring 11 miljoner kunder samt 1.400 bankkontor, varav knappa 600 i Belgien, enligt bankens hemsida.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom