Bernanke: Centralbanker bör inte strama åt mot bubblor

Den forskning som har gjorts hittills ger inte stöd åt idén att centralbanker i betydande grad bör ändra sin räntepolitik för att motverka risker kring den finansiella stabiliteten, anser Federal Reserves tidigare ordförande Ben Bernanke som samtidigt understryker att mer forskning behövs kring dessa frågor.

“Effektiv finansiell övervakning är inte på något sätt perfekt, men det är antagligen det bästa verktyg vi har för att upprätthålla ett stabilt finansiellt system. I sina ansträngningar för att främja finansiell stabilitet bör centralbanker fokusera på att förbättra sina verktyg kring finanstillsyn, reglering och makrotillsyn”, argumenterar Ben Bernanke i ett inlägg på sin blogg hos tankesmedjan Brookings Institution där han började blogga i förra veckan.

I inlägget tar Bernanke bland annat upp Riksbankens penningpolitik med styrräntehöjningar under 2010 och 2011 som riksbanksledamoten Lars E.O. Svensson reserverade sig emot.

“Ironiskt nog förmådde den svenska centralbankens policy inte ens uppnå målet med att minska hushållens reala skuldbördor”, skriver Bernanke.

Lars E.O. Svensson och Ben Bernanke har tidigare varit kollegor vid Princeton University i den amerikanska delstaten New Jersey.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.