Bernanke kritisk till nödlånsreform

Ben Bernanke, den förre ordföranden för USA:s centralbank Federal Reserve, är i ett nytt blogginlägg kritisk till ett lagförslag i den amerikanska kongresskammaren Senaten.

Reformen i fråga skulle begränsa centralbankens befogenheter när det gäller utgivande av nödlån men Bernanke menar att den ”ungefär skulle motsvara att stänga ned brandstationen för att uppmana till brandsäkerhet”.

Det aktuella lagförslaget presenterades på onsdagen av den republikanske senatorn David Vitter och demokratiske senatorn Elizabeth Warren. De båda är kritiska till hur Feds låneprogram genomfördes under den senaste finanskrisen och de menar att dessa låneprogram gjort de amerikanska bankerna mer benägna till riskbeteenden, noterar The Wall Street Journal och redogör för förslagets huvuddrag:

Förslaget skulle ställa krav på att Feds nödlåneprogram måste vara breda och öppna för minst fem institutioner. Därtill skulle bara institutioner som Fed och andra bankregulatoriska myndigheter skriftligen kan motivera är ”solventa” komma på fråga.

Räntenivåerna på lånen föreslås ha en miniminivå som innebär ett påslag om lägst 5 procentenheter över räntan på jämförbara amerikanska statsobligationer.

Och de ovanstående begränsningarna skulle enligt lagförslaget bara kunna åsidosättas via godkännanden från den amerikanska kongressen.

Bernanke, som var Fed-chef under hela den förra finanskrisen, är föga oväntat kritisk i sitt senaste blogginlägg:

”Lagförslaget skulle ytterligare begränsa Federal Reserves befogenheter att ge ut nödlån vid en finansiell kris. Det skulle innebära ett misstag att på ett olämpligt sätt begränsa Feds förmåga att skydda ekonomin under en finansiell panik”, skriver han.

Enligt Bernanke skulle lagförslaget inte fungera i praktiken då det exponerar sårbara institutioner i marknaden, vilket han menar skulle leda till att dessa undviker att söka stöd in i det sista.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets