Bert Karlsson: "Nästa år är vi uppe i en miljard"

2014-10-29 06:20 Lotta Dinkelspiel
Bert Karlsson och skylt utanför Migrationsverket i Malmö. Foto: Adam Ihse / TT, Drago Prvulovic / TT

Flyktingvågens vinnare i Sverige är privata bolag. Allt från riskkapitalister och familjen Wallenberg till små enmansbolag gör stora vinster, visar Affärsvärldens granskning. Störst av alla är Bert Karlsson. 

Det finns flera lönsamma nischer för de privata bolag som utnyttjar affärsmöjligheterna i stora flyktingvågen till Sverige. En är tillfälliga boenden. Mellan januari och september i år har Migrationsverket betalat ut 700 miljoner till de bolag som tillhandahåller tillfälliga boenden till flyktingar. De sju största leverantörerna har tillsammans fakturerat 250 miljoner kronor, alltså en dryg tredjedel av summan.

Allra störst är skivbolagsdirektören och förre partiledaren för Ny Demokrati Bert Karlsson, genom sitt bolag Jokarjo. Bolaget hette tidigare Mariann Grammofon, alltså studion som bland andra gav ut schlagerdrottningen Carola Häggkvists skivor. Inom Jokarjo drevs senare restauranger och nöjespark.

Redan under åren då han ledde det invandrarkritiska partiet Ny Demokrati drev Bert Karlsson flyktingförläggningar, fast i mindre skala. I dag är det big business. Verksamheten växer med rekordfart. Fram till i september i år har Bert Karlssons bolag intäkter från Migrationsverket på 67 miljoner kronor. Och tillväxten visar inga tecken på att avta, om man får tro Bert Karlsson själv.

– Vi har snart avtal med 50 anläggningar, många hotell men även sjukhem, Jehovas vittnens lokaler och annat, säger Bert Karlsson.

Han uppskattar att hans bolag i år fakturerar Migrationsverket totalt 250 miljoner kronor.

– Nästa år är vi uppe i en miljard.

Totalt under år 2013 lämnade Bert Karlssons bolag in 19 intresseanmälningar till Migrationsverket om nya asylboenden runtom i Sverige. I fjol flerfaldigades också omsättningen i ­Jokarjo till 55 miljoner kronor. Av dem kom 50 miljoner kronor från Migrationsverket. Det årets resultat efter finansnetto uppgick till 4,3 miljoner kronor. Under samma år gjorde Bert Karlsson också om Möre hotell i Söderåkra, söder om Kalmar, till asylboende. Han tog även över som arrendator till Hanöhus i Hällevik nära blekingska Sölves­borg och lämnade in en intresse­anmälan om att göra nöjespalatset till boende för flyktingar.

– Jag utnyttjar hotelldöden på landsbygden. För varje konferensanläggning som öppnas i någon av storstäderna dör mellan 10 och 15 stycken på landsbygden. De hotell- och konferensanläggningarna tar jag över och gör om till flyktingboende, säger Bert Karlsson.

Detta är ett utdrag ur Affärsvärldens reportage "Flyktingvågens stora vinnare" som publiceras i dag.  Prenumeranter kan läsa hela reportaget här

Lotta Dinkelspiel

Premiumnyheter

Aktuellt inom