Besked om grekiskt nödlån dröjer

Grekland och Cypern står i fokus när euroländernas finansministrar träffas i Bryssel under torsdagen.

Årets första eurogruppsmöte väntas dock bli en lugn historia med få konkreta beslut. Greklands långivare är inte redo att göra en översyn av det senaste nödlånet och därmed dröjer också förhandlingarna om hur man ska hantera landets skuldbörda. För Cyperns del handlar det om att avsluta nödprogrammet på ett ordnat sätt.

Eurogruppen kommer dock diskutera de utestående frågorna i det grekiska programmet vilket främst rör de kontroversiella reformerna av pensionssystemet och de fiskala målen för 2016. De förslag på pensionsreformer som man lagt fram i Aten beskrivs i Bryssel som ambitiösa men inte kompletta. Mer krävs samtidigt som den grekiska regeringen gick ut på tisdagen och sa att sänkningar av pensioner inte kommer i fråga. Detta är en av anledningarna till att förhandlingarna dragit ut på tiden.

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, som träffade sin grekiska kollega så sent som i tisdags kväll, har sagt att trojkans översyn, vilket kommer bana väg för samtal om skuldlättnader, kan dröja flera månader. Enligt en EU-källa nära eurogruppen väntas inte trojkans översyn vara klar till nästa eurogruppsmöte i februari.

”Givet frågans komplexitet så tror jag inte det kommer bli gjort inom en vecka eller två”, säger källan.

Men även om frågan drar ut på tiden så lider inte Grekland någon akut brist på pengar som tidigare utan det finns utrymme för fortsatta förhandlingar.

Även för grannen Cypern kvarstår några så kallade milstolpar, det vill säga reformåtgärder, innan landets nödprogram kan avslutas med en utbetalning på 425 miljoner euro. Tanken är att det cypriotiska programmet ska avslutas i slutet av mars men innan dess måste mängden dåliga lån i banksektorn minska och regeringen måste påbörja privatisering av det statliga telekombolaget samt reformera elmarknaden.

”Jag är ganska säker på att Cypern kommer fullgöra sina åtagande och att pengarna kommer betalas ut”, säger EU-källan som också pekar på att det ligger i Cyperns intresse att avsluta programmet snyggt även om landet inte står och faller med de sista nödlånen.

En så kallad clean exit, alltså ett ordnat avslut, kommer underlätta övergången till den öppna marknaden.

Eurogruppen ska också diskutera insolvens och rekonstruktion och hur lagstiftning på det området kan harmoniseras. Finansministrarna ska även ta upp EU-kommissionens ekonomiska rekommendation till euroområdet liksom IMF:s bedömning av den europeiska ekonomin. Detta väntas dock inte vålla mycket diskussion.

Portugal, där den nyvalda vänsterregeringen utlovat slopade åtstramningar och där det finns farhågor om att landet ska hålla sig med för stora underskott, står däremot inte på finansministrarnas agenda. Regeringen ska presentera sin budget de kommande veckorna. Förslaget ska därefter granskas av EU-kommissionen och först därefter kommer frågan tas upp inom eurogruppen. Sannolikt dröjer detta till mötet den 7e mars.

Inte heller Spanien kommer diskuteras officiellt. Landet har tidigare haft en dispyt med Kommissionen om huruvida budgeten för 2016 ligger inom ramarna för EU:s finansiella regelverk. Både Kommissionen och finansministrarna får dock avvakta den diskussionen sedan man inte lyckats bilda ny regering i Spanien sedan valet strax innan jul.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets