Besparingar gav svarta siffror i Poolia

Poolia kunde visa vinst under andra kvartalet, tack vare stora besparingar under året.

Poolia kunde visa vinst under andra kvartalet, tack vare stora besparingar under året. ”Detta trots att det andra kvartalet säsongsmässigt är det mest utmanande resultatmässigt för oss eftersom det innehåller sex helgdagar och fler klämdagar”, skriver vd Jan Bengtsson i delårsrapporten. Bolagets rörelseresultat blev 2,9 miljoner kronor (-6,5).

”På de flesta av våra marknader utbetalas så kallad helglön på röda dagar till våra konsulter. Det vill säga lön utan att konsulterna är i tjänst. Samtidigt tar vi betalt av kunderna per arbetad timme. Detta har påverkat resultatet negativt med 10 miljoner kronor i det andra kvartalet”, skriver vd.

I Sverige arbetar både Poolia och Uniflex aktivt med att effektivisera verksamheten. Det sker framförallt genom nya digitala verktyg. Poolia Sverige har under kvartalet vänt förra årets förlust till vinst på grund av kostnadsbesparingar och samtidigt ökat försäljningsinsatserna.

Uniflex i Sverige har en stor del av sina kunder inom fordonsindustrin och byggsektorn. ”Flera av dessa kunder har dragit ned kraftigt på inhyrningen till följd av deras egna svagare efterfrågan. Det i kombination med många helgdagar i kvartalet har lett till förlust för Uniflex i Sverige”, heter det.

I Tyskland har effekterna av den ändrade lagstiftningen för bemanningsbranschen som infördes 2018 fått väsentligt större negativ påverkan på Poolia än vad som förutspåddes. Åtgärder för att vända den tyska verksamheten påbörjades under det första kvartalet 2019 vilket har resulterat i att Poolias kostnadsmassa är lägre och aktivitetsnivå mot såväl kandidater som kunder är högre. Även i Tyskland har kvartalets helgdagar haft stor negativ påverkan på resultatet.

I Finland och Norge fortsatte den positiva trenden och verksamheterna växer och levererar vinst, skriver Poolia. Under sommaren arbetar Poolia med att samordna Poolia Sveriges IT-plattform med Uniflex Sveriges. Förändringen kommer leda till ökad effektivitet och en årlig besparing på drygt 2 miljoner kronor. Projektkostnaden för detta uppgår till 1 miljon kronor och kommer belasta resultatet i det tredje kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets