Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bildt: Startupbolagen behöver invandrarna

2014-09-08 13:57

Öppenhet, internationalism och mångfald är vägen framåt för det svenska it-undret. Det skriver skriver toppmoderaterna Carl Bildt, Anna Kinberg Batra och Ulla Hamilton i en debattartikel som hyllar arbetskraftsinvandringen.

I debattartikeln i tidningen Ny Teknik konstaterar trion att Sverige är ett av de hetaste start-upländerna i världen och hänvisar till bland andra Spotify och Skype liksom iZettle, Wrapp och Klarna.

Den enskilt viktigaste faktorn till framgångarna, enligt de tre, är Sveriges globala öppenhet och rörlighet.

”It- och teknikbranschen är i dag en verkligt global industri där humankapitalet är den främsta konkurrensfördelen. Det märks exempelvis genom att den största gruppen som arbetskraftsinvandrar till Sverige är dataspecialister. Framför allt söker de sig till Stockholm – i dag ett av världens främsta it-kluster”, står det i debattartikeln.

”Sverige – som litet exportberoende land – är i allra högsta grad beroende av idéer, företagande och arbetskraft med sitt ursprung utanför Sverige", skriver utrikesminister Carl Bildt, riksdagsgruppledaren Anna Kinberg Batra och borgarrådet Ulla Hamilton.

Kicka här för att läsa debattartikeln i sin helhet på nyteknik.se.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom