Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bill Browder anmäler Nordea

2018-10-22 12:43
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Bill Browder, grundare av hedgefond-firman Hermitage Capital Management, har nu skickat in en anmälan till finländska myndigheter om att Nordea brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt.

Det rapporterar Bloomberg News på måndagen.

Enligt tidigare uppgifter i Dagens industri har hedgefonden identifierat betalningar på 175 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor, till 365 konton hos Nordeas svenska, danska, finska och norska verksamheter. Han har sedan tidigare skickat in anmälningar i andra nordiska länder, bland annat till den svenska Ekobrottsmyndigheten.

Hermitage Capital Management, med Bill Browder i spetsen, har tidigare agerat som uppgiftslämnare i samband med Danske Banks misstänkta penningtvättstransaktioner i Estland.

Nordea bytte den 1 oktober legal hemvist från Sverige till Finland. Bloomberg News citerade i slutet av förra veckan bankens riskchef Julie Galbo som att hon "skulle bli förvånad" om Bill Browders anklagelser mot banken skulle stämma.

"Vi är väl medvetna om våra historiska tillkortakommanden när det gäller arbetet mot penningtvätt, men med det sagt anser jag att hans påståenden är mycket djärva", sade Julie Galbo angående finansmannens bedömning att stora ryska pengasummor kan ha tvättats genom Nordea.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom