Billiga fonder slår de dyra

2012-03-06 21:00 Erik Wahlin

Billiga svenska aktiefonder ger bättre avkastning än dyra. Både på kort och lång sikt.

Det som är dyrt ger inte nödvändigtvis bättre kvalitet. Och de flesta intelligenta sparare anar nog att höga fondavgifter inte garanterar bättre avkastning. När det gäller fonder är förhållandet i själva verket det omvända. Ju högre avgift, ­desto sämre relativ avkastning.

För att få en bild hur avgifterna påverkar avkastningen i aktiefonder bad Affärsvärlden fondjämförelsesajten Morningstar att ta fram data över två fondkategorier: Dels svenska storbolags­aktiefonder, det som brukar kallas svenska aktiefonder. Dels svenska småbolagsfonder, alltså sådana fonder som placerar i mindre aktiebolag. Vi struntade i indexfonder, eftersom de per definition ska följa index. Vi struntade också i fonder som placerar i aktier utanför Stockholmsbörsen, då deras avkastning till stor del styrs av valutakurssvängningar och den globala riskviljan och därmed blir svårare att jämföra med varandra. Även hedgefonder uteslöts av samma skäl.

Avgiftsmåttet som vi har använt kallas TER (Total Expense Ratio) och visar vad kunderna de facto betalar för skötseln av fonderna. TER inkluderar själva fondavgiften, men även exempelvis avgifter till myndigheter och legala kostnader. När man rankar fonder efter avkastning är tidsperioden helt avgörande. En fond med hög riskprofil är vinnare i goda tider, förutsatt att förvaltaren inte är en riktig klåpare. En försiktig förvaltares fond går givetvis bra i relation till jämförelseindex när börsen rasar, men det säger också ganska lite om hur skicklig hon eller han är. Men om man tittar på hela grupper av fonder, framstår mönstret som mer än en tillfällighet.

Totalt har vi jämfört 47 svenska småbolagsfonder och 81 Sverigefonder. Resultatet var tydligt: Det finns ingen positiv korrelation mellan fondavgiften och avkastningen. Tvärtom.

När det gäller storbolag avkastar den billigaste hälften av fonderna mer än snittet för hela kategorin. Och det gäller både på ett och fem års sikt. Samma sak för småbolagsfonderna, också där avkastar halvan med lägst avgifter bättre än den dyrare hälften, både på ett och på fem års sikt. Det rör sig inte om några stora skillnader, några tiondels procent. Men likväl. Bättre.

Samtidigt finns det lysande enskilda undantag och skräckexempel bland både högavgiftsfonderna och de allra billigaste. Den småbolagsfond som har gått bäst på fem år är Cliens Absolut Aktier Sverige. Det är också en av de dyraste fonderna i jämförelsen.

Det finns också gott om billiga fonder som har presterat riktigt uselt. Ålandsbanken Swedish Small Cap, en av de billigare småbolagsfonderna, har backat 17 procent på tolv månader, mot snittet i klassen som är minus 8 procent under samma period.

– Det är också värt att nämna att några fonder har väldigt höga belopp som minsta insättning och att några med låga avgifter har som spärr en hög ­officiell köpavgift, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

man kan notera att Avanzas Zero–fond faktiskt gått riktigt bra. Fonden har noll i årsavgift, och ingen uttags- eller insättningsavgift. Fonden är inte bara den billigaste aktiefonden i Sverige. Den är också en av jämförda storbolagsfonder som har gått bäst, både på ett år och fem år. Avanza Zero är å andra sidan en passivt förvaltad index­fond och platsar alltså egentligen inte i jämförelsen.

En förklaring till att billigare fonder slår de dyrare är just de låga avgifterna. Förvaltarnas kostnader och ersättningar har nämligen räknats bort från total­avkastningen i jämförelsen. Det betyder att en relativt duktig fondförvaltare, som kanske lyckas knipa någon procent i överavkastning, ändå halkar ner i jämförelsen och straffar ut sig genom att ta ut högre avgifter. En fond med riktigt låga avgifter behöver inte ha lika bra bruttoavkastning för att ge kunderna valuta för pengarna. Men för fond­spararen är det viktiga givetvis hur mycket sparpengen ökar (eller minskar), inte hur mycket pengar förvaltaren tjänar.

Bäst av alla enskilda fonder, både på tre och fem år sikt, är Didner & Gerges Aktiefond Sverige. Det är en riktig favoritfond hos proffsplacerare, och den klassas faktiskt som småbolagsfond av Morningstar. Dessutom med en avgift långt under snittet för kategorin. Eller snarare, det kanske är just på grund av den låga avgiften som fonden är så bra....

Fotnot: Några fonder har månadshandel och rapporterar bara kurser varje månadsskifte, så för att jämförelsen ska bli rättvis är alla avkastningar per 31 januari 2012.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS