Bilsäkerhetsföretag mot strömmen på börsen

2016-01-29 09:10 Affärsvärlden SIX
Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Börserna i Stockholm och Europa handlades högre i inledningen på fredagen och tog därmed ton från den positiva utvecklingen i Asien där den japanska centralbanken höjde börshumöret genom att införa negativ ränta.

De bästa sektorerna i Stockholm var finans och tjänster. De sämsta var it, hälsovård och konsumentvaror.

SIX Generalindex var klockan 09.59 0,7 procent högre vid 449 och OMXS30 var 0,7 procent högre vid 1.343. Omsättningen uppgick till 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

I Europa var olja den starkaste sektorn med stöd från ett stigande oljepris. Oljepriserna steg i går efter ett uttalande från den ryske energiministern Alexander Novak om att världens större oljeproducerande länder kommer att träffas i februari för att diskutera förutsättningarna för en produktionssänkning.

Det lägre oljepriset har lett till kraftigt neddragna investeringsbudgetar i sektorn. Så även för Lundin Petroleum som ämnar dra ned sina investeringar med 26 procent till knappt 1,1 miljarder dollar 2016. Bolaget guidade även för produktionen nästa år, den spås hamna mellan 60-70.000 fat per dag. Lupe steg 0,2 procent.

Dagens fokus bolagsmässigt låg annars på rapporter i allmänhet och på Telia Sonera i synnerhet. Rapporten var "ganska stabil" med intäkter och resultat marginellt bättre än förväntningarna.

"Jag tror det blir lite lättnad, att aktien går upp lite grann. Det har varit väldigt dåliga rapporter från Tele2 och TDC. Det här ser ganska stabilt ut", sade Handelsbankens Jan Dworsky till SIX innan börsens öppning. Telia steg 0,6 procent.

Nätmäklare Nordnets intäkter och resultat var ungefär som väntat i det fjärde kvartalet. Utdelningen höjdes något mer än väntat. Aktien var oförändrad.

Kvar att bland dagens rapporter är Autoliv som kommer klockan 12.00. Aktien var ned 1,3 procent inför rapporten.

Atlas Copco har fått en sänkt rekommendation, till behåll från köp, av SEB efter gårdagens rapport. Aktien var upp 0,6 procent efter att rasat över 7 procent i går.

Bland övriga nyheter noterades det att vårdbemanningsbolaget NGS förvärvar Human Capital Group och breddar sig därmed till att även rekrytera och hyra ut ekonomer. Aktien var upp 6,9 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom