Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

BIS: Bitcoin måste regleras hårdare

2018-06-25 10:06
Foto: AP Photo/Ahn Young-joon, File/TT

Kryptovalutor bör regleras i likhet med andra värdepapper.

Det sade Hyun Song Shin, forskningsledare vid Bank for International Settlements (BIS), under bankens årliga möte i Basel enligt Bloomberg News.

"Om människor betalar för att hålla kryptovalutor i syfte att erhålla avkastning, bör dessa betraktas som ett värdepapper och därmed utsättas för samma rigorösa dokumentationskrav och regleringar som andra värdepapper erbjudna till investerare i avkastningssyfte", sade han.

Trots att Bitcoin skapades för att undvika inflytande från centralbanker och myndigheter har sedan tidigare Bank of England (BOE) och amerikanska finansinspektionen samma syn på att eventuellt reglera kryptovalutor. BOE tillsammans med brittiska myndigheter utreder potentiella nya regler för handel med kryptovalutor.

Förra veckan publicerade BIS en rapport där man fastslog att Bitcoin är illa utrustat för att någonsin bli ett lagligt betalningsmedel som kan bevara värde eller klara av transaktionsvolymerna i det nuvarande finansiella systemet.

Större intresse från centralbanker och myndigheter och eventuella regleringar har bidragit till större osäkerhet på marknaden för kryptovalutor.

Utöver ökad rädsla för tuffare regleringar har förtroendet för den påstådda säkerheten i kryptovalutan minskat till följd av en rad hackerattacker under året, där bland annat en japansk kryptobörs förlorade över 500 miljoner dollar i januari.

I fredags gav Japans finansinspektion i uppdrag till sex kryptobörser att presentera en åtgärdsplan för att undvika penningtvätt, senast den 23 juli.

Hårdare press i Japan, som har ett av världens mest kryptovänliga regelverk, visade marknadens bräcklighet för ytterligare regulatoriska steg, enligt Bloomberg News.

Priset på Bitcoin har mer än halverats i år och handlas på måndagen kring 6.150 dollar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom