Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Bitcoin fortsätter falla

2017-09-11 08:41
Foto: AP Photo/Rick Bowmer, File/TT

Bitcoin föll i fredags och har fortsatt ned på måndagen efter nyheten att Kina planerar att förbjuda handel med kryptovalutor på handelsplatser. Så kallad OTC-handel kommer även i fortsättningen att tillåtas.

Bloomberg News rapporterar att de tre största handelsplatserna för bitcoin i Kina, OKCOin, BTC China och Huobi, inte hade fått några besked från myndigheter om ett förbud och att handeln pågick som vanligt på måndagen.

Kina står för omkring 23 procent av affärerna i bitcoin och flera av världens största bitcoin-grävare.

"Handelsvolymen skulle definitivt krympa", sade Zhou Shouji, vid FBG Capital i Shanghai, som investerar i kryptovalutor, till Bloomberg News.

"Gamla användare kommer definitivt fortsätta handla, men tröskeln in för nya användare är nu väldigt hög. Det här kommer definitivt hämma utvecklingen av kryptovalutor i Kina", sade han.

Vad som föranlett det kinesiska beslutet är enligt Bloomberg News oklart, men beslutet är ett av flera med målet att minska finansiella risker inför kommunistpartiets kongress i oktober.

"Rent generellt har skruvarna dragits åt vad gäller finansiella och monetära förhållanden", sade Mark McFarland, chefekonom vid Union Bancaire Privee i Hongkong, till Bloomberg News.

Kinesiska centralbanken, PBOC, meddelade i början av september att alla så kallade ICO:s (initial coin offerings) skulle stoppas.

Enligt Zhou Shouji väntas förbudet mot handelsplatser inte ha någon större effekt på priserna på kryptovalutor eftersom handelsplatser utanför Kina kommer fortsätta som vanligt.

Den större risken är enligt Mark McFarland snarare den enorma prisuppgången för bitcoin.

"När du börjar höra om taxiförare i Hongkong som blir miljonärer efter att ha köpt bitcoin börjar du tro att det inte nödvändigtvis är drivet av fundamentala faktorer", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom