Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Björklund om FI-krav: "Fel förslag, fel timing"

2017-11-14 11:41
Jan Björklund. Foto: All over press

Liberalerna tycker att Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav är fel förslag och att timingen är fel. Partiet anser istället att ränteavdragen borde trappas av successivt.

"Det är fel förslag och det är fel timing", sade Liberalernas partiledare Jan Björklund vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Han sade att vi är i en situation på bostadsmarknaden där vi ser en avmattning och att själva åtgärden skulle kunna riskera att utlösa ett prisfall.

"Vi tycker det är bättre att trappa ner ränteavdraget successivt", sade han.

Jan Björklund sade att han utgår från att FI har haft en dialog med finansdepartementet och han utesluter inte att regeringen genomför förslaget även om oppositionen är emot.

Som svar på en fråga om hur Alliansen mår svarade han:

"Bra, vi möts regelbundet."

Jan Björklunds inställning är att Alliansen ska redovisa fler gemensamma ståndpunkter än de rödgröna inför valet nästa år.

Han upprepade att Liberalerna inte vill sätta sig i en regering som blir beroende av Sverigedemokraternas stöd och sade att "om vi ska vi utestänga både SD och Vänsterpartiet från inflytande" så återstår ett blocköverskridande samarbete eller en blocköverskridande regering.

"Min bedömning är att vi i Sverige får vänja oss vid att det är först efter valet som man får förhandla om vilka som ska samarbeta", sade han.

På en fråga om hur han skulle resonera om något av Allianspartierna åker ur riksdagen svarade han att det är "otroligt ovanligt att något parti åker ur riksdagen" och att han tror att väljarna skulle anpassa sina röster om något av Allianspartierna riskerar att åka ur.

Varför attraherar inte Liberalerna fler liberaler?

Han svarade att partiet haft en rad interna konflikter och stridigheter under mandatperioden, inklusive en partiledarstrid.

"Jag ser ett samlat parti nu, och tror på ett enigt landsmöte. Det finns bara ett sätt att attrahera väljare och det är att se viktiga samhällsproblem och lösningar på dem", sade han.

För Liberalernas del kommer integrationen och skolan att stå i fokus inför valet nästa år, "båda dessa går i fel riktning nu".

Jan Björklund betonade att det är viktigt att Alliansen håller ihop, dels för att det kommer fler val efter nästa års val, dels för att en regering utan en samlad Allians skulle föra en alltför vänsterinriktad politik.

Jan Björklund delade vid träffen ut två grafer som visade att 17,5 procent av eleverna 2017 inte var behöriga till gymnasiet, upp från 13 procent 2014, samtidigt som antalet behöriga som söker till lärarutbildningen sjunker.

"Jag är väldigt bekymrad över att pilarna nu pekar åt fel håll", sade Jan Björklund och tillade att han tror att respektlöst bemötande av lärare bidrar till att fler inte vill bli lärare liksom förhållandevis låga löner med tanke på utbildningens längd.

Han sade att rektorer och lärare måste känna stöd från samhället för att attityder ska kunna ändras kring disciplinproblem.

"Vi är långt ifrån färdiga med reformer för skolan, men Fridolin (utbildningsministern) har ju infört reformstopp", sade han.

Jan Björklund tycker det främst är kring disciplinfrågor som politiken skiljer sig åt mellan Alliansen och regeringen.

Närhetsprincipen är mer segregerande än valfriheten att välja skolan, tycker han.

"Jag tycker problemet är att vi bor så segregerat. Man kan till exempel sprida ut de nyanlända till olika skolor för att minska segregationen", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom