Björn Ulvaeus tre tips till entreprenörer

Efter sina monsterframgångar med Abba och Mamma Mia skulle Björn Ulvaeus, 70, naturligtvis kunna dra sig tillbaka och leva ett gott pensionärsliv. I stället startar han nya projekt på löpande band. Nu ger han sina bästa råd till entreprenörer.

– Sluta jobba? Jag kommer att dö med stövlarna på, säger den förre Abba-stjärnan till SEB Private Bankings tidning Value.

Han har många järn i elden: Ulvaeus har nyligen låtit bygga upp en Mamma Mia-miljö på restaurang Tyrol på Gröna Lund i Stockholm, han är operativ ägare i ett flertal bolag, är delägare i förlaget Fri Tanke, har fått tillstånd att bygga ett sju vångar högt hotell i uppväxtstaden Västervik, och han har investerat riskkapital i den svenska molntjänsten Auddly.

Björn Ulvaeus tre råd till entreprenörer lyder:

1. Vänd dig till banken. Även om inte banken kan stå för riskkapital så har man en oerhört viktig funktion att slussa vidare, att skapa förutsättningar och kontaktnät.

2. Våga misslyckas. Jag har misslyckats många gånger. Det är oerhört lärorikt och något naturligt om man har modet att satsa. Låt dig inte knäckas av det.

3. Ta kontroll över helheten. Att omge sig med rätt personer är förstås viktigt, men om det är du som har visionen av vad din affärsidé ska bli, då går det inte att släppa ifrån sig helhetsansvaret.

Inte ens en sådan monumental succé som musikalen Mamma Mia var en given framgång, berättar Björn Ulvaeus för Value. Det var ett nytt sätt att skriva musikal, med låtarna först och storyn sen. Dessutom hade den tidigare musikalen Chess sågats av mäktiga New York Times.

– Det dröjde ett bra tag innan jag återhämtade mig från det. Men jag lärde mig något som jag kunde använda senare, säger Björn Ulvaeus till Value.

Mamma Mia togs inte till Broadway förrän gänget var säkra på en succé. Där spelades den sedan i 14 år och 5 765 föreställningar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets