Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Blandad utveckling på Asienbörserna

2018-04-16 07:47
Foto: imago stock/IBL

Asiatiska börser uppvisar en blandad utveckling på måndagen: något upp i Tokyo men tydligt ned i Kina och framför allt Hongkong.

Marknadsaktörer försöker enligt Bloomberg News analysera sannolikheten för en eskalering av vad som så här långt betraktas som en begränsad Syrienattack natten mot lördagen.

Hongkongbörsen tyngdes, enligt vad Ben Kwong, analyschef vid KGI Securities i Hongkong sade till Financial Times, av förväntningar på fortsatt centralbanksintervenering och därmed press på Hongkongdollarn. Tidningen pekade även på fortsatt osäkerhet kring USA:s och Kinas handelsrelationer som ett sänke.

På Hongkongbörsen, som var ned nästan 2 procent, tyngde framför allt sällanköpsvaror och fastighetssektorn. Bolagsvis där föll den ryska aluminiumproducenten Rusal, huvudsakligen ägt av oligarken Oleg Derikpaska, uppemot 25 procent efter USA:s hot om ytterligare sanktioner gentemot Ryssland på grund av dess stöd till den syriska regimens användning av kemiska vapen.

Bolag med kopplingar till den kinesiska ön Hainan, exempelvis fastighetsutvecklingsföretaget och semesteranläggningsförvaltaren HNA Innovation, gick mot strömmen och steg efter att president Xi Jinping aviserade åtgärder för att utveckla ekonomin på ön, som är känd som Kinas Hawaii och har åtnjutit status som särskild ekonomisk zon under 30 år.

Amerikanska börsterminer noteras i skrivande stund upp kring 0,3 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom