Blodrött på USA-börserna

New York-börserna försvagades kraftigt under måndagen i spåren av att finansmarknaderna noterat ännu en upptrappning i handelskonflikten mellan USA och Kina.
Blodrött på USA-börserna - borsras-wall-street-trader-700_binary_6958513.jpg
Första halvleken 2022 har varit tuff på börsen.

”Situationen mellan Kina och USA liknar ett pokerspel och det ökade antalet hot mellan länderna är inte bra för marknaden”, sade Alfonso Benito, investeringschef på Dunas Capital, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 2,4 procent till 25.325. Det bredare S&P 500 hade även det tappat 2,4 procent till 2.812 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 3,4 procent till 7.647.

Sektorvis inom S&P 500 steg kraft 1,1 procent medan IT försvagades med 3,7 procent.

USA-presidenten Donald Trump twittrade under måndagen att Kina hade ett bra avtal som nästan var på plats men som landet backat ut från. Kina meddelade i sin tur om nya tullar på amerikanska varor. På det fortsatta handelstemat sade Trump att han ännu inte beslutat om resterande import från Kina, varor för cirka 300 miljarder dollar, ska beläggas med höjda tullar.

På bolagsfronten tappade exportberoende storbolag som Caterpillar och Boeing 4,6 respektive 4,9 procent. Även stålsektorn var svag, med US Steel ned 7 procent och AK Steel ned 6 procent.

Även Apple tyngdes i spåren av den upptrappade handelskonflikten. Aktien var ned 5,8 procent. Flera halvledarbolag som Nvidia, Qualcomm och Intel tappade också på bred front.

Bland andra nyheter sjönk generikabolagen Mylan och Teva i spåren av att 40 delstater i USA anklagat totalt 20 bolag för att de satt för höga priser på mer än 100 läkemedel. Mylan var ned 9,4 procent medan Teva minskade 14,8 procent.

Ett fall på ytterligare 10,8 procent noterades för Wall Street-nykomlingen Uber.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 7 punkter till 2,40 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets