Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Blogginlägg sänker C2SAT

2008-06-23 14:13

Antennbolaget C2SAT, noterat på NGM-börsen, faller med nästan 30 procent på måndagen. Ett blogginlägg kan ligga bakom kursfallet, enligt chatsidorna.

På fiskebåten Polars bloggklagar yrkesfiskaren Urban Bryngeld under rubriken "Det havererade antennskräpet" på tekniska problem med C2SAT:s antenn och dålig support.

I det långa inlägget skriver han bland annat:

"Vi har varit fruktansvärt tålmodiga mot C2SAT trots den myriad av barnsjukdomar som antennen uppvisat."

Blogginlägget avslutas med ett sju punkter långt förslag på åtgärdpaket. Där kan man bland annat läsa:

"Utöver avsaknaden av UPS-skydd är det även andra saker som vittnar om C2SATs okunskap vad gäller fartygsinstallationer. RF-kablar tunna som malacosnören löper genom styrhyttens råttbo av kablar där dem skall samsas med allt från 380 volts starkströmskabel till myriader av radar- och radioapparaters antennkablar."

Det har gått ganska exakt ett år sedan Affärsvärlden rekommenderade investerare att sälja sina aktier i C2SAT.

Då påminde bolaget, med ett börsvärde på över 700 miljoner kronor och nästan obefintlig försäljning, om tidigare förhoppningsbolag som gått en dyster framtid till mötes.

"C2SAT är ett bra exempel på vad som brukar kallas för en lottsedel. Affärsvärldens bedömning är emellertid att C2SAT är en lottsedel med dåliga odds. Köper du Trisslotter för pengarna får du i genomsnitt tillbaka nästan hälften av pengarna. Den som investerar i C2SAT riskerar att förlora betydligt mer än så om de optimistiska framtidsplanerna inte infrias. Sälj",skrev vi då.

Hängivna aktieägare idiotförklarade Affärsvärlden såväl på chatsidor som via mail.

"Häpnadsväckande oseriös och kursdrivande artikel som endast är riktad mot nervösa och ovetande småsparare. Att överhuvud taget lägga ut rekomendationer, utan någon som helst analys, som t ex C2SAT, är inte bara oetiskt, omoraliskt och vilseledande det är i högsta grad oseriöst", skrev signaturen Gordon Gummivante.

Idag, ett år senare, har C2SAT:s aktiekurs fallit från 3,38 kronor till 1 krona, ett fall med över 70 procent. Av 100 kronor återstår bara 30 kronor.

Investerare som istället köpt Trisslotter för pengarna hade i genomsnitt haft kvar 49 kronor per investerad hundralapp.

I det första kvartalet omsatte C2SAT 0,9 miljoner kronor och redovisade ett rörelseresultat på -6,8 miljoner kronor. Likvida medel uppgick per den 31 mars till 0,7 miljoner kronor.

Bolagets vd Fredrik Hånell uttryckte dock fortsatt optimism i vd-ordet:

"På grund av sekretesskrav från våra samarbetspartners kan vi ibland inte kommunicera så ofta och detaljerat som vi skulle önska med er aktieägare, men vi ser fram emot att kunna framföra nästa stora nyhet. Med tanke på kalibern hos de kunder vi har bearbetat, har vi all anledning att tro att er väntan kommer att vara mödan värd!"

Det återstår att se om bolagets optimism är mer befogad denna gång.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom