Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Boeing-granskning pressar Dow Jones

2019-03-18 14:16
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

Terminerna för New York-börsen indikerade blandad utveckling inför öppning på måndagen. Nya rapporter kring Boeings säkerhetsarbete satte ny press på flygtillverkaren under helgen.

Med en halvtimme kvar till öppning indikerade terminen för Dow Jones en inledning 0,2 procent lägre. Samtidigt var Nasdaq och S&P 500 oförändrat till 0,1 procent högre.

Boeing har varit under fortsatt mediegranskning efter förra helgens olycka i Etiopien. Bloomberg rapporterade under måndagsmorgonen att den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA för sju år sedan varnade för att flygplanstillverkaren Boeing hade för mycket svängrum gällande att granska säkerheten hos nya egna flygplansmodeller.

Flygtillverkarens aktie föll drygt 2 procent i förhandeln efter att Transportdepartementet aviserade att en utredning inletts mot bolaget.

Samtidigt klättrade hotellkedjan Marriotts aktie 3 procent på en positiv vinstguidning för de kommande åren. Bolaget siktar på att öppna 1.700 nya hotell de närmaste tre åren och 2021 dela ut upp till 8:50 dollar per aktie 2021.

Utvecklingen i förhandlingarna mellan USA och Kina om frihandelns framtid har omnämnts i positiva ordalag under helgen. Enligt Kinas vice premiärminister Liu He önskar båda sidor se ett färdigt avtal vid toppmötet mellan ländernas presidenter, som väntas ske tidigast i april, skriver CNBC.

På onsdag klockan 20 väntar nytt räntebesked från Federal Reserve. Marknaden räknar med ett duvaktigt Fed och sannolikheten för en sänkning i år har ökat efter svag industriproduktionsdata i fredags.

På råvarumarknaden har oljepriset fortsatt upp några tiondels procent. Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih sade på måndagen att han har förtroende för att Opec+ inom de kommande veckorna kommer att nå full efterlevnad av avtalet om produktionsbegränsningar, och kanske till och med överträffa det.

Också basmetallpriserna handlades upp över hela linjen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom