BofA-ML tror på fortsatt dollarstyrka

2016-02-29 13:31 Affärsvärlden SIX
Foto: Alex Segre/REX /All over press

Bank of America Merrill Lynch justerar upp sin prognos för EUR/USD något till 1,00 vid utgången av 2016, vilket kan jämföras med den föregående prognosen på 0,95. Det framgår av en dagsfärsk analys.

I skrivande stund handlas EUR/USD till 1,0891.

Banken räknar alltså med fortsatt dollarstyrka, även om man dragit ned förväntningarna på den amerikanska valutans förstärkning något. Efter en tuff start på året har marknaderna omvärderat utsikterna på penningpolitiken, även om utvecklingen kring Kina lugnat sig något i februari. Bank of America Merrill Lynch räknar nu med att Federal Reserve kommer att höja styrräntan med två gånger i år, istället för den tidigare förväntningen om tre höjningar.

Marknaderna räknar samtidigt inte med någon höjning alls från Federal Reserve i år.

Banken förväntar samtidigt att ECB går mot mer aggressiva lättnader i penningpolitiken, då de fortsätter att kämpa mot deflationsrisk.

"Vi ser inte att risken för en ren recession i USA är lika hög som vissa estimat på marknaden, även om vi är fortsatt oroade kring risken för lägre tillväxt. Naturligtvis pekar mycket av statistiken, med en arbetslöshet under fem procent och försiktigt stigande kärninflation, mot relativt mer positiva utsikter för USA", kommenterar Bank of America-Merrill Lynch.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom