Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

BOJ: Japanska ekonomin återhämtar sig

2017-03-16 08:36

Den japanska ekonomin återhämtar sig gradvis. Det sade Haruhiko Kuroda, chef för centralbanken Bank of Japan, vid en presskonferens efter torsdagens besked att styrräntorna lämnas oförändrade som väntat.

Han sade att BOJ kommer att justera sin policy efter behov och att det är lämpligt att fortsätta med nuvarande policyinställningar.

Haruhiko Kuroda talade också om riskerna som bland annat inkluderar effekterna som den amerikanska penningpolitiken har på marknader.

I uttalandet i samband med räntebeskedet pekade BOJ också på riskerna kopplade till utvecklingen i råvaruexporterande tillväxtekonomier "framförallt Kina", konsekvenserna av Storbritanniens omröstning om att lämna EU och utsikter kring de europeiska skuldproblemen, inklusive finanssektorn.

Vid presskonferensen sade BOJ-chefen att momentum mot inflationsmålet på 2 procent inte är starkt nog.

Han sade att KPI exklusive mat och energi stagnerar och att han förväntar sig att löneökningar från de årliga löneförhandlingarna kommer att stötta ekonomin.

Haruhiko Kuroda ville inte direkt kommentera Fed:s räntehöjning under gårdagen. Han sade dock att Fed:s policy inte har någon negativ effekt på tillväxtmarknader, och att han skulle fortsätta följa effekten som internationell finans har på tillväxtländer.

Han talade också om det kommande G20-mötet och sade att han förväntar sig att det kommer vara stort intresse kring den nya amerikanska administrationens politik. Han sade också att han förväntar sig att G20 diskuterar globala ekonomiska utsikter och framsteg i implementeringen av tillväxtstrategier.

Haruhiko Kuroda sade att BOJ inte kommer fatta beslut baserat på enskilda datapunkter och att de inte måste höja räntan bara för att andra länder gör det.

Han sade att sannolikheten för en räntetänkning inte är noll om lättnader behövs, men överväger inga sänkningar just nu.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom