Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bolagen som drabbas värst av Egypten-krisen

2011-02-01 12:14

Svenska sågverk drabbas hårt av krisen i Egypten. I går stoppade fyra stora sågverk alla skeppningar till Egypten, som är den näst största exportmarknaden efter Storbritannien.

- Det här kan bli katastrofalt för hela trävarubalansen, säger Carl-Henrik Sandström, vd för Uni4 Marketing, till Dagens Industri.

Uni4 Marketing ägs av fyra av de största sågverken i Sverige – SCA, Holmven, Södra och Vida.

Sedan i torsdags ligger ett av Uni4 Marketings fartyg med trävaror för ankar i Alexandria och ytterligare ett anlöper hamnen i dag.

- Vi har fått besked att hamnen är stängd och att det inte sker någon lossning. Det andra problemet är att bankerna är stängda, så vi får inte våra pengar, säger Carl-Henrik Sandström till DI.

Andra svenska företag som drabbas av de politiska oroligheterna i Egypten är klädföretaget H&M som genom sin franchisepartner Alshaya stängt samtliga tre butiker i Kairo, uppger Dagens Nyheter.

Ingenjörsföretaget ABB har inför reseförbud till Egypten. ABB har 1 600 anställda i landet.

Telejätten Ericsson har cirka 1 000 anställda i Egypten har höjt säkerheten och ger sin anställda hela tiden information om försiktighetsåtgärder. De som vill får arbeta hemifrån och slipper ta sig in till stan.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom