Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bolagen som går mot strömmen på börsen

2020-01-20 13:31
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen vek på måndagen ner från fredagens nya rekordnivå.

Ericsson tyngde storbolagsindexet medan SSAB steg med stöd av finländska Outokumpus omvända vinstvarning. Proact rasade efter att ha vinstvarnat.

Vid klockan 12 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,2 procent till 1.822. Omsättningen uppgick till 4,8 miljarder kronor. På de europeiska börserna var DAX omkring oförändrad nivå, medan CAC40 i Paris var ner 0,3 procent. I USA är börserna stängda på måndagen för firande av Martin Luther King-dagen.

Bland storbolagen tyngde Ericsson OMXS30-indexet med en nedgång på 1,5 procent under hög omsättning. Telekombolaget har under helgen kritiserats av analytiker för informationshanteringen kring den kinesiska utredningen, rapporter SvD. På fredag väntas Ericssons rapport för det fjärde kvartalet.

Nedåt var det även för Swedish Match, Astra Zeneca och Hexagon som tappade 1-1,3 procent.

Bättre gick det för SSAB som steg 1,2 procent i spåren av den finländska branschkollegan Outokumpus omvända vinstvarning.

I verkstadssektorn gick även Sandvik starkt och steg 1,1 procent. Bolaget är det första stora svenska verkstadsbolaget som släpper rapport för det fjärde kvartalet, i morgon före börsöppning. Deutsche Bank har återupptagit bevakning av Sandvik med köprekommendation.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources, som stigit i de föregående två handelsdagarna, fortsatte upp 12 procent på måndagen.

Det har mäklats storposter i Scandic Hotels på måndagen, motsvarande cirka 1,4 procent av hotellbolaget. Aktien backade 1,4 procent under relativt hög omsättning.

IT-företaget Proact meddelade på måndagen preliminära siffror för det fjärde kvartalet som bland annat visade att det justerade ebita-resultatet minskade till 48,9 miljoner kronor (57,7) i det fjärde kvartalet. Bolaget hänvisade till utmaningar i Storbritannien samt Business Unit West. Enligt en kommentar från ABG Sundal Collier, som har uppdragsbevakning av bolaget, var resultatet omkring 16 procent under analyshusets estimat. Aktien tappade drygt 11 procent.

International Petroleum Corporation (IPC) steg 1,2 procent, med stöd av ett stigande oljepris. Bolaget har förvärvat Granite Oil Corporation för 59 miljoner dollar.

First North-listade Artificial Solution, verksamt inom AI, var ner drygt 6 procent efter att bolaget sänkt sin guidning av orderingången för helåret 2019 efter att ett kundavtal försenats.

Livevideobolaget Bambuser rusade över 25 procent. DI Digital uppmärksammade i en artikel i helgen företeelsen livevideoshopping.

Powercells kinesiska dotterbolag har fått en beställning på en Powercell S2 bränslecellstack från en ny kinesisk kund. Aktien handlades upp 3 procent.

Gamingbolaget Stillfront stärktes 6,5 procent efter att Dagens Industri under Veckans Aktie rekommenderat köp innan bolagets nya finansiella mål har prisats in i kursen.

Kindred, som rasade i samband med förra veckans vinstvarning, stärktes 2 procent på måndagen. Börsveckan rekommenderar i veckans nummer fortsatt köp för bettingbolaget.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom