Bolagen som står emot börsfallet

Stockholmsbörsen föll igen när handeln drogs i gång på torsdagen, i likhet med tendensen i omvärlden.

Under onsdagskvällen försvagades USA-börserna sedan Reuters rapporterat att ett handelsavtal mellan USA och Kina kan dra ut på tiden, även om nedgången mildrades senare på kvällen. USA:s representanthus röstade för lagstiftning som stöttar demonstranterna i Hongkong, vilket kan störa läget i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.20 ned 0,8 procent till 1.717, vilket var ungefär en lika stor nedgång som under onsdagen.

Svagast bland storbolagen gick gruv- och industribolag. Boliden backade 2,5 procent, stålbolaget SSAB föll 2,0 procent och Autoliv tappade 1,8 procent.

Starkast gick tobaksbolaget Swedish Match som steg 1,9 procent, följt av de mindre konjunkturkänsliga företagen Telia och H&M som steg försiktigt.

Forskningsbolaget Kancera föll 35 procent efter att ha föreslagit en fullt garanterad företrädesemission om cirka 61 miljoner kronor för att finansiera en fas 2a-studie med hjärtläkemedelskandidaten Kand567.

Skolföretaget Engelska skolan redovisar ett resultatlyft med stöd av en reavinst. Justerat för det sjönk resultatet, men det berodde enligt bolaget på säsongsmässiga effekter i Spanien där bolaget har expanderat. Räkenskapsåret har startat bra och som förväntat för koncernen, enligt vd Cecilia Marlow. Aktien steg 2,6 procent.

Bioteknikbolaget Genovis avancerade 3,2 procent. Bolagets omsättning växte 164 procent till 24 miljoner kronor i tredje kvartalet. Rörelsevinsten steg rejält till 8 miljoner kronor. Genovis börskurs har rusat över 300 procent i år.

Raketech rasade 13 procent efter ett organiskt försäljningsfall på 18 procent i det tredje kvartalet. Även affiliate-bolagets resultat sjönk och vd Michael Holmberg är inte nöjd.

I bettingsektorn steg dock Leo Vegas 3 procent.

Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, föll 9 procent efter att ha redovisat klart större förlust än innan. Prestationen är väsentligt sämre än förväntat, uppgav bolagets vd Fredrik Östgren. Nepa arbetar på att förbättra försäljningsstrategin och har inlett besparingar.

Mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning, rusade 20 procent efter en stor försäljningsökning och resultatförbättring.

En av Notes svenska fabriker har fått en första order om 25 miljoner kronor från en svensk kund inom medicinteknik. Aktien steg 0,5 procent.

Odd Mollys ordförande och storägare Patrik Tillman köpte i onsdags aktier för drygt 1 miljon kronor i bolaget. Aktien har stigit kraftigt de senaste dagarna efter beskedet om en omdaning av bolaget och fortsatte upp 10 procent på torsdagen.

Affärsvärlden ger i sin senaste utgåva råden att köpa Catella och Bahnhof. Aktierna steg runt 2 procent vardera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.