Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bolagsordförande Martin-Löf rasar mot Anders Borg

2011-09-14 06:53
Finansminister Anders Borg får kritik från bolagsordförande Sverker Martin-Löf som anser att oron för ekonomin späs på för mycket. Foto: Scanpix

Näringslivsnestorn Sverker Martin-Löf går till hårt angrepp mot finansminister Anders Borg och hans svartmålning av ekonomin. Sverker Martin-Löf är ordförande i Industrivärden vars aktie fallit med 45 procent sedan i våras.

- Det är väldigt mycket pessimistiska uttalanden hela tiden, säger Sverker Martin-Löf i en intervju med Dagens Industri i onsdagens tidning.

Anders Borg har excellerat i bildspråk när han beskrivit skuldkrisen och dess inverkan på konjunkturen.

Vargavinter, skuldstorm, brutal  galenskap har Anders Borg sagt om det ekonomiska läget och han har beskrivit den nuvarande situationen som andra halvleken av den finanskris som startade 2008.

- Det är många som spär på oron. Det är viktigt att hålla sig till fakta nu och inte prata ned saker mer än vad som behövs. Jag tycker det är viktigt att inte bidra på fel sätt till oron, för det har vi ganska tillräckligt av, säger Sverker Martin-Löf till DI.

Sverker Martin-Löf är en av de mäktigaste personerna i det svenska näringslivet. Han är ordförande i Handelsbankssfärens maktbolag Investor som har kontrollposter i storföretagen Ericsson, Volvo, Handelsbanken, Skanska, SCA och Sandvik.

Själv tycker han att den generella bilden för industrin är att effekterna av skuldkrisen är ganska små.

- Det är inget orderfall av den typ som vi såg förra gången, 2008. Det är stor skillnad på det viset mod den krisen. Men de finansiella marknaderna reagerar på en del andra saker just nu, säger Sverker Martin-Löf.

Investmentbolaget Industrivärdens aktie har drabbats hårt av börsoron. Kursfallet sedan i maj har varit dramatiskt – hela 45 procent till dagens kurs runt 75 kronor per aktie.

Han är bekymrad över de stora svängningarna på börsen. Det riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden.

- Börserna blir väldigt ineffektiva ur kapitalanskaffningssynpunkt för företaget. Det verkliga syftet går förlorat på det här viset, säger Sverker Martin-Löf.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom