”Boliden är undervärderat”

Andreas Poole förvaltar globalfonden på Storebrand. För Affärsvärlden berättar han om svenska aktier med potential. Dessutom tipsar han om en norsk favorit.

I oktober lanserades er globala multifaktorfond i svensk tappning. Vad är konceptet bakom fonden?

– Fonden förvaltas med fokus på fyra faktorer: värde, momentum, volatilitet och storlek. Varje faktor ska ha lika stort utrymme i fonden. Vi är inte begränsade av vare sig geografi eller sektor, och har heller ingen tajmingkomponent i fonden. Vi söker endast exponering mot långsiktiga riskpremier i de fyra faktorerna. Vi kommer förvalta SPP-fonden på liknande sätt som den norska Storebrand-fonden. Det som skiljer fonderna åt kommer främst att vara hållbarhetskraven, som är något högre i Sverige.

Vilket är fondens största innehav?

– Det är ett amerikanskt fintech-bolag som heter Fiserv. I motsats till många andra fintech-bolag har Fiserv en stabil intjäning och går med vinst. Det grundades redan 1984 och har sedan dess byggt en solid position i marknaden, samtidigt som de hänger med i den snabba teknologiska utvecklingen. Bolaget har haft en stabil utveckling och är upp drygt 18 procent i år. Det är ett innehav med både momentum och låg volatilitet.

Vad har ni mer för momentum-innehav i portföljen?

– Vi har en del amerikanska aktier, utspridda över flera sektorer. Ett exempel är Advance Auto Parts, som distribuerar bildelar. Bolaget har rapporterat bra kvartalssiffror och har haft en imponerande omsättningstillväxt, och aktien är upp 80 procent hittills i år. Samtidigt ser bolaget själv potential att förbättra sina marginaler. Klarar de det kommer det kunna ge ännu bättre flyt i bolaget.

Ni har sålt stora delar av innehavet i grafikteknologi-producenten Nvidia. Hur kommer det sig?

– Aktien gick starkt under 2015, så vi köpte in den som momentum-innehav i januari 2016. Bolaget har historiskt lyckats bra med att hitta nya användningsområden för sin teknik och har framför allt varit framstående inom artificiell intelligens, bland annat inom teknologi för självkörande bilar. Sedan vi gick in i bolaget har aktien femdubblats i värde, fram till nyligen, då aktien tappade nästan 50 procent. Jag har börjat sälja innehavet, men jag funderar på att behålla en liten position om jag finner stöd i någon faktor.

Ett stort innehav i fonden är det amerikanska hälsoförsäkringsbolaget Anthem, som har överavkastat S&P 500 med över 20 procent i år. Varför köpte ni den aktien?

– Anthem är ett bra exempel på en aktie som vi har köpt in i portföljen för att den var billig, alltså en värdeinvestering. Det är ett amerikanskt hälsoförsäkringsbolag som vi såg gynnades av Obamacare. Sedan vi köpte in oss för några år sedan så har bolaget haft en stark kursutveckling, och nu passar den inte längre som värdeaktie. Men i stället för att ta hem vinsten ändrar vi om i portföljen och öronmärker den som en momentum-aktie.

Har ni några svenska aktier i er globala fond?

– Ja, flera stycken, till exempel Elekta och Boliden. Elekta har gått bra, men vi ser fortsatt uppsida i aktien. Boliden är för oss ett värdecase. Aktien har fallit mycket, och vi menar att den är undervärderad och kommer komma tillbaka starkt.

Har du några norska aktietips?

– Laxuppfödaren Marine Harvest är ett bolag som har tjänat bra på de stigande laxpriserna. Bolaget är i dag ledande inom sektorn och är väl positionerade för den ökande efterfrågan på lax.

Andreas Poole

Förvaltar: Storebrand Global Multifactor.

Förvaltat kapital: 21 miljarder kronor.

Utveckling i år: +3,5 %.

Utveckling de tre senaste åren: +29,3 %.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets