Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bomarknaden är en riktig soppa

2008-09-16 10:29

Tuffare lånevillkor, restriktiva säljare och inga köpare. <br></br>- Det är en riktig soppa, säger fastighetsmäklaren Filipe Martinez.

Tröga affärer och fallande priser, i vissa områden med uppemot 20 procent sedan i somras. Sådana är verkligheten på Stockholms bostadsrättsmarknad.

- De här två senaste veckorna har man märkt en markant nergång. Det har stannat av helt och många säljare sitter tajt till nu. Det är en riktig soppa, säger fastighetsmäklaren Filipe Martinez som arbetar på Innerstadsspecialisten i Stockholm.

Vd vid mäklarföretaget Bjurfors, Anders Thorell, säger samtidigt till ekonomisajten E24 att den officiella prisnedgång som presenterades av Mäklarstatistik på tisdagen, en nedgång i Stockholm på bostadsrätter med 4 procent under de senaste tre månaderna är i underkant. Han bedömer att nedgången i innerstaden i själva verket är i storleksordningen 20 procent.

Enligt E24, som citerar en undersökning som Bjurfors genomfört bland sina egna mäklare, är prisbilden annorlunda. Sedan innan sommaren har priserna fallit med cirka 20 procent för en bostadsrätt i innerstaden och cirka 15 procent för villor och bostadsrätter i närförorter som Bromma, Lidingö och Nacka, skriver Bjurfors i undersökningen.

Peeter Pütsep, VD Svensk Fastighetsförmedling, tonar ned uppgifterna om ett veritabelt ras på marknaden och lutar sig mot siffror från svensk mäklarstatistik, som registrerar 70 procent av landets bostadsaffärer. Från Mäklarstatistik, som presenterade en rapport på tisdagen, är bedömningen att i centrala Stockholm ligger genomsnittspriset för en bostadsrätt på 51 210 kronor per kvadratmeter. Under den senaste tolvmånadersperioden har genomsnittspriset sjunkit med 7 procent. Under den senaste tremånadersperioden har genomsnittspriset sjunkit med 4 procent.

- Om han (Anders Thorell) hämtar sitt underlag från sin egen försäljning så är den ju oerhört begränsad, säger Peeter Pütsep.

Vad tror du om prisutvecklingen framöver?

- Det är sannolikt att vi kommer att få se en viss nedgång. Men det handlar inte om ett ras. Det byggs fortfarande få bostäder i Stockholm.

Felipe Martinez pustar tungt och vittnar snarare om ett tvärstopp på bomarknaden än om en ”viss nedgång”.

- Jag sitter här just nu och försöker sälja tre objekt men det går inte alls. Trots att det är jättebra lägenheter. Det går supertrögt, det är ingen som vill köpa, säger han.

Ola Söderlind

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom